Mattias Ekström är klar för sin första final på den portugisiska VM-banan. Foto: Bildbyrån

Ekström tog sin andra raka seger

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästaren Mattias Ekström tog sin andra raka seger i årets VM-serie i rallycross när han vann i Portugal. Han leder också VM-tabellen totalt efter två av två tävlingar. – Jag gav allt jag kunde, och körde så däcken kokade. Jag är väldigt glad för segern, säger Mattias Ekström till SVT Sport om segern.

Mattias Ekström var tvåa i kvalet – men i semifinalen och finalen visade han vem som bestämmer. Ekström stod i första startled i finalen, jämte kvalvinnaren Petter Solberg. Norrmannen tog också ledningen, medan Mattias Ekström direkt tog det alternativa jokerspåret direkt. Vilket var en taktisk triumf.

Ekström hade bra fart tävlingen igenom, och när Petter Solberg fick problem med en misstänkt punktering tvingades han ge upp kampen att stoppa den svenske världsmästaren.

”Han känns urstark”

Johan Kristoffersson tog över ledningen, men när han var tvungen att ta jokerspåret så smet Ekström förbi. Han fick med sig Sebastien Loeb, och de båda hade en riktigt tuff kamp på det sista varvet – men Ekström höll undan för fransmannen.

– Jag hade en hungrig fransman där bak. Men jag vet att Sebastian är en hedersman och inte gör något fult, säger Mattias Ekström.

SVT Sports expert Jonas Kruse är mycket imponerad av Mattias Ekströms säsongsöppning.

– Det är oväntat att han har börjat så bra, i det här sällskapet. Men han känns urstark, både fysiskt och psykiskt. Han har ett bra team, det finns ingen oro och det är ingen som går och gråter om det inte stämmer. Och stämmer det inte så hittar man grejerna sakta  men säkert, och när det är final, då är han där. Han blir livsfarlig Ekström, säger Jonas Kruse till SVT Sport.

Kristofferssons första pallplats

Kristoffersson kunde dock ta sig upp på tredje plats och tog därmed säsongens första pallplats. Men Mattias Ekström har nu två raka segrar och leder VM-tabellen.

– Jag måste säga att teamet har utvecklats mycket sedan tävlingen i Barcelona, och vi har varit snabba under helgen, inte tillräckligt för att vinna, men vi kommer tillbaka, säger Johan Kristoffersson som ligger tvåa totalt.

Timmy Hansen fullbordade den svenska succén med en fjärdeplats. Nästa race i VM-serien är i tyska Hockenheim den 7 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer