Foto: Bildbyrån

667 aktiva rasar mot drastiska beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Mer än 650 aktiva i modern femkamp, däribland flera OS-medaljörer, protesterar mot beslutet att ta bort ridmomentet i sporten.

Gruppen säger att man inte längre har något förtroende för det internationella förbundets (UIPM) ordförande Klaus Schormann och kräver att hela styrelsen i UIPM avgår. De aktiva skriver i ett brev, enligt sajten Inside the games, att ”utan att fråga aktiva och nationsförbund har styrelsen underminerat 109 år av modern femkamp”.

Enligt Inside the games är UIPM rädd för att sporten ska mista sin plats i OS efter skandalen i Tokyo i somras då en tysk tränare slog en häst som vägrade framför ett hinder.

UIPM har inte beslutat vilken sport som ska ersätta ridmomentet.

Modern femkamp har funnits på OS-programmet sedan 1912 i Stockholm och innehåller delmomenten fäktning, simning, hästhoppning, skytte och löpning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.