Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån

Åkerström om världscupfinalerna: ”Det kommer köras”

Uppdaterad
Publicerad

Nationella tävlingsförbudet upphör den 28 mars.

Nu återstår frågan: Kommer världscupfinalerna i Göteborg kunna genomföras?

– Ja, det kommer köras som planerat, säger Göran Åkerström, internationella ridsportförbundet veterinära chef, på en pressträff.

Världscupfinalerna, som skulle genomförts förra året men blev uppskjutet på grund av corona, arrangeras mellan 31 mars och 4 april i Göteborg. Men på grund av abortviruset (EHV-1) är det just nu nationellt tävlingsstopp fram till den 28 mars. Därför är det många som undrar: Kommer finalerna verkligen att arrangeras?

På en presskonferens med internationella ridsportförbundet i dag kom beskedet: Ja, det kommer köras som planerat.

– Det här är en sjukdom som vi hade i Sverige för två år sedan. Och då satte vi ihop ett säkerhetsprotokoll kring det här, säger Göran Åkerström, veterinär.

”Öka säkerheten ännu mer”

Åkerström berättar också att han, förra veckan, satt i ett möte med organisationskommittén och deras veterinärer angående säkerhetsprotokollet – och att man kom överens om att använda sig av det under finalerna.

– Och öka säkerheten ännu lite mer än vad vi hade under 2019. Vi skulle bara köra om vi kunde försäkra om att det var säkert att arrangera tävingarna.

Känner ryttarna någon oro över att delta?

– Det har inte kommit fram någon sådan information. Ingen har sagt: Vi är oroliga, säger Sabrina Ibanez, internationella ridsportförundets sekreterare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.