Baryard-Johnsson: ”En revolution som sker”

Uppdaterad
Publicerad

Uppropet #metoo har nått ridsporten, där drygt 1000 kvinnor har skrivit på för att stoppa sexuella trakasserier och övergrepp.

– Det som sker nu är en revolution. Förhoppningsvis leder det till att folk vågar säga ifrån, säger Malin Baryard-Johnsson till SVT Sport.

I en facebookgrupp med nästan 8000 medlemmar har de senaste dagarna kvinnor och unga flickor berättat om sexuella trakasserier och övergrepp inom ridsporten, under hashtaggen #visparkarbakut.

– Nu får det vara slut. Förhoppningsvis leder det till att folk vågar säga ifrån. Alla tjejer ska våga säga ifrån. Det här uppropet ska leda till att det tar stopp. Fan, nu gör vi det här, precis så känner man, säger Malin Baryard-Johnsson till SVT Sport.

”En revolution”

Ett efter ett har de publicerats den senaste månaden: uppropen med kvinnors vittnesmål av övergrepp och trakasserier.

Baryard-Johnsson säger att hon är tagen av omfattningen.

– Det är fruktansvärt och väldigt sorgligt att det sker. Det som sker nu är en revolution och bra att det blir tydliga spelregler för unga. Jag blev lite förvånad över att det var så utbrett, säger Malin Baryard-Johnsson, som själv aldrig blivit drabbad.

”Förvånad hur utbrett det är”

Även EM-guldmedaljören Peder Fredricson reagerar starkt på det som kommit fram i #visparkarbakut.

– Det känns självklart att ingen ska bli utnyttjad. Jag som är pappa till tre barn känner att det är viktigt för kommande generationer. Jag är förvånad över hur utbrett det är, tror uppropet i sig att får alla att tänka till, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.