Malin Baryard Johnsson och Indiana under GCT-tävlingarna tidigare i år i Stockholm Foto: Bildbyrån

Baryard Johnsson GP-vinnare i Rom

Uppdaterad
Publicerad

Malin Baryard Johnsson fick kliva upp överst på prispallen i sin första stortävling sedan OS-guldet i Tokyo. Hon vann i Grand Prix-klassen under Global Champions Tour-tävlingen i Rom.

– Det känns helt fantastiskt, en liten revansch efter vår medaljmiss individuellt i Tokyo, säger Malin Baryards Johnsson till SVT Sport.

Medan Peder Fredricson red en stortävling redan veckan efter Tokyo-OS i augusti och var med i EM förra veckan har Malin Baryard Johnsson tagit det lugnare.

Men i dag var hon tillbaka – som vinnare. Prestationen blev inte mindre av att regnet plötsligt öste ner över tävlingsarenan och det var svenskan som var bäst på att behärska Rom i regnet på hästen Indiana.

–Jag är så stolt över henne. Jag är så glad över att få sitta på den förmodligen bästa hästen i världen, säger Baryard Johnsson till Global Champions TV direkt efter segern.

I och med segern är hon klar för superfinalen i Global Champions Tour i Prag i november.

– Det betyder mycket, så klart, men det betyder mycket att bara få vinna här, säger hon.

”I dag gick det inte att slå oss”

Baryard Johnsson var en av elva felfria ryttare som gick vidare till omhoppningen i penningstinna Global Champions Tour-tävlingen. Väl där visade hon prov på den snabbhet som bidrog till lagguldet i OS.

Med tiden 36,74 var hon en dryg sekund snabbare än tysken Christian Ahlmann på andra plats.

– Hon hoppar bara bättre och bättre och i omhoppningen kände jag bara… ”jag får inte missa det här”. Men idag gick det inte att slå oss, hon är verkligen i superform och när hon hoppar så här så är de lätt att vara ryttare, säger Malin Baryard Johnsson till SVT Sport.

Ytterligare två svenskar var felfria och med i omhoppningen. Henrik von Eckermann kom femma på sin OS-häst King Edward, precis före Evelina Tovek, som blev sexa på Winnetou de la Hamente Z.

Även Peder Fredricson fanns med i Rom, men han hamnade på 36:e plats i första omgången på Christian K och missade finalen.

Indiana imponerat stort hela helgen

Igår inledde Baryard Johnsson med en andraplats i 1,55-hoppning mot klockan med 47 startande ekipage. En pallplats som också innebar en andra plats totalt för Baryard Johnsson tillsammans med lagkamraten i Shanghai Swans, tyske Christian Ahlmann, i den första lagtävlingen Global Champions League.

Duon backade upp det med en seger i dag bara några timmar innan Grand Prix-klassen.

– Jag kände redan i torsdags i uppvärmningen att hon gick in och hoppade otroligt bra, vilket var skönt för man vet ju aldrig exakt var man står efter lite vila. Men hon är i minst lika bra form som i Tokyo, berättar Baryard Johnson.

– Det är bara att buga, bocka och lyfta på hatten för Malin. En oerhört värdig vinnare. Malin är enormt ridskicklig och får ut allt av Indiana. Det är en häst med otrolig kapacitet men hon är definitivt inte lättriden men Malin är fenomenal, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

KLIPP: EM-brons till Peder Fredricson (9 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.