Foto: BILDBYRÅN

Baryards häst skadad: ”Ingen fara inför EM”

Uppdaterad
Publicerad

Här är motgångarna förbundskaptenen Henrik Ankarcrona inte ville ha med fem veckor kvar till ryttar-EM i Göteborg: Malin Baryard Johnssons dras med en skadad häst och Angelie von Essens Newton Abbot är såld.

– Inget man önskar, men det är som det är, säger han.

Fredagens deltävling i Nations Cup i Falsterbo Horse Show, som SVT sänder, var tänkt som genrepet för det troliga EM-laget. I stället får Ankarcrona tänka om.

Både Baryard Johnsson och von Essen var bland de fem som han tagit ut i truppen till Falsterbo. Nu ersätts de av Evelina Tovek och Helena Persson i nationshoppningen, som ansluter sig till trion Peder Fredricson, Douglas Lindelöw och Henrik von Eckermann.

För von Essen är EM inte längre aktuellt.

”Kommer svartmålas”

Med Newton Abbot har den Englandsbaserade landslagsryttaren under våren slagit sig in i landslaget, gjort tre nationshoppningar och var ett ekipage som Ankarcrona bollade med i sina EM-tankar.

– Jag kan tänka mig att hon kommer att svartmålas nu genom att hästen säljs kort innan mästerskapet, vilket jag inte vill bidra till. Jag har fullt förtroende för henne och hennes hästägare. Naturligtvis är det är tråkigt för henne och för laget, men de lever på det här.

– Det här kan kanske säkra hennes satsning för lång tid framöver. Hon var absolut en av kandidaterna till en EM-plats men jag har full respekt för att de behövt fatta det här beslutet och jag vet att det inte har varit enkelt för dem, säger Ankarcrona till TT.

Cue Channa undersöks

Malin Baryard Johnsson är fortsatt EM-aktuell, och enligt hennes pappa Pelle Baryard behöver man inte vara orolig för hennes deltagande där.

– Det är en ren försiktighetsåtgärd och ingen fara inför EM, ingen risk för något allvarligt. Hästen hade lite ont efter tävlingarna i Knokke i helgen och vi törs inte chansa. Då finns alltid risken att något förvärras, säger han till TT och bekräftar att Cue Channa ska undersökas av förre landslagsveterinären Johan Tornell i Spannarp utanför Ängelholm.

Inför OS i London 2012 skadade sig Tornesch i just Falsterbo och Baryard Johnsson missade mästerskapet, men så illa ska det alltså inte behöva gå nu.

Angelie von Essen och Malin Baryard Johnsson kommer till start med andra hästar i Falsterbos internationella hoppklasser.

Släpper truppen i helgen?

I dagsläget är det ytterst tveksamt om Rolf Göran Bengtssons topphäst Clarimo kan gå i EM.

– Det är väldigt osäkert. Innan vi vet hundra är det så mycket att spekulera kring, säger förbundskaptenen.

Senast den 11 augusti måste truppen vara anmäld. Ankarcrona vill inte vänta så länge. Tanken är att presentera EM-truppen redan under Falsterbo Horse Show.

– 11 augusti är alldeles för sent för ryttarna. I den bästa av världar hade de redan vetat om det för länge sedan, för att kunna matcha hästarna inför mästerskapet, säger han.

TT: Hur mycket ställer bakslagen till det för dig?

– Hela våren har det successivt gått bra, allting har legat på plats och man har nästan gått och väntat på att något kommer att hända. Och nu kom det. Men vi kan väl säga hellre nu än på EM, säger Henrik Ankarcrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.