Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT Maria Wallberg

Henrik von Eckermann tävlar med guldhästen i Stockholm: ”Självklart vill man försöka vinna”

Uppdaterad
Publicerad

Hopptävlingar på anrika Stockholms stadion i helgen med världseliten på plats. Då hoppas världstvåan Henrik von Eckermann på en fullträff.

– Jag försöker varje gång att vara på max på tävling, sen är det inte så ofta det går som man vill. Men jag ser fram emot det och självklart vill man åka hem och försöka vinna, säger von Eckermann till SVT Sport.

För tredje gången kommer den prestigefyllda tävlingsserien Global Champions Tour och lagtouren Global Champions League till Stockholms stadion. Startfältet kryllar av världsstjärnor, bland andra den svenska guldtrion från Tokyo; Henrik von Eckermann, Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson.

– Det är alltid kul att komma hem, vi svenska ryttare älskar att komma hem eftersom vi har en fantastisk publik som är välkänd över världen. Det är alltid en otrolig stämning och extra taggande, säger Henrik von Eckermann.

Tävlar med King Edward

Den svenska världstvåan tar med King Edward, 12-årige valacken som under OS blev historisk som tredje hästen någonsin att gå felfri genom OS. I sommar siktar den sammansvetsade duon, som efter OS tagit flera meriterande segrar, på VM i danska Herning i augusti.

– De två sista tävlingarna har det varit lite problem på vägen men jag ser det positivt. Det kanske kunde hänt under VM istället och nu har jag ändrat på några små saker och tror att det kan bli bättre.

En detalj som von Eckermann ändrat på är stigbygeln, som han bytt till en lite bredare variant efter att ha tappat den på tävling nyligen.

– Jag tror att det finns mycket kvar att ge och jag tror på en bra framtid, säger von Eckermann om utvecklingspotentialen med King Edward.

”Svänger väldigt fort i vår sport”

Von Eckermann är Sveriges högst rankade ryttare just nu med en andraplats på världsrankingen och har varit topp-tre sedan i november ifjol.

–  Jag tänker inte så mycket på det utan tänker på att jag är glad att jag har ett par fina hästar nu. Självklart King Edward som är i en fantastisk form, en fantastisk häst! Samtidigt vet jag hur fort det här kan ändra sig, det svänger väldigt fort i vår sport, så jag försöker att njuta lite grann av det vi har, men arbetar för att hålla mig där och jobba vidare på nya mål.

SVT direktsänder från GCT-tävlingarna på Stockholm Stadion från och med fredag.

Se hela reportaget med Henrik von Eckermann:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så ser du tävlingarna i SVT

Fredag 17 juni

Lagtävling runda 1 18.15-21.00 SVT2/SVT24 och SVT Play

Lördag 18 juni

Lagtävling runda 2 14.45-17.45 SVT Play (från 15.40 även i SVT2)

Hoppning 18.45-21.00 SVT Play (från 19.30 även i SVT24)

Söndag 19 juni

Individuell hoppning GP 14.10-16.00 SVT1 och SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.