Drottningen Werth kopplade grepp om Top 10

Uppdaterad
Publicerad

Trots missar var världsettan starkast i den första delen av dressyrens Top 10-final. Med 79.7 procent var Isabell Werth, Emilio, 0.4 procent före danska Cathrine Dufour, Atterupgaards Cassidy. – Det var riktigt tajt med Cathrine och jag är så nöjd att det blev seger, säger Isabell Werth till SVT Sport.

Det starka startfältet levererade genomgående höga procent, även om ingen lyckades ta sig över 80 procent.

Världsettan Werth lotsade Emilio 107 precis så bra som man kan förvänta sig av någon med 22 mästerskapsguld även om hon tänker vässa formen lite till inför morgondagens avgörande kür.

– Emilio har fantastisk piaff och passage och utvecklingen har varit otrolig det senaste året, men bytena kan bli bättre och i morgon ska vi inte ha några missar, säger hon till SVT Sport.

Nilshagen och Dante Weltino OLD glänste

Svenska stjärnskottet Therese Nilshagen följde upp EM-succén med 77.98 procent vilket betydde ett personbästa på över tre procent och en finfin tredjeplats.

– Det var hans första tävling sedan EM och jag var lite orolig att han skulle tycka att det var lite för roligt, men jag är så nöjd med honom, säger Nilshagen om sin stjärnhäst till SVT Sport.

SVT:s expertkommenatator Gunilla Byström gillade vad hon såg.

– Otroligt härlig häst, så fantastiskt rörlig och uttrycksfull. Den ökade traven är utmärkt och när han blir lite starkare kommer övergångarna att sitta perfekt också. Det tror jag att vi kommer att få se redan på nästa års VM.

Patrik Kittel med Deja slutade 5:a, Tinne Vilhelmson Silfvén red Paridon Magi till en sjätte plats och Rose Mathisen, Zuidenwind, slutade 8:a av de tio ryttarna i startfältet.

Den avgörande küren sänds i morgon, söndag 3 december, 11.55 i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.