Sara Algotsson Ostholt väljer att stå över VM. Foto: Bildbyrån

Dubbla familjeolyckor stoppar Algotsson Ostholt från VM i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

I september avgörs VM i fälttävlan. Då finns Sara Algotsson Ostholt inte med, som själv valde att stå över mästerskapet efter två olyckor inom kort tid.

– Dra i handbromsen är bland det svåraste som finns, men jag är glad att jag till slut gjorde det, säger Algotsson Ostholt i en intervju till DN.

Sara Algotsson Ostholt fick sitt stora genombrott när hon och hästen Wega red hem ett OS-silver i London 2012, och har sedan dess kammat hem ett antal EM-medaljer.

Men när VM avgörs i september finns Algotsson Ostholt inte med.

Familjens otursförföljda vår är anledningen

I maj föll Sara från sin häst under en tävling i Polen, och behövde vårdas på sjukhus efter en hjärnskakning och smällar på revbenen.

Man brukar dock säga att en olycka sällan kommer ensam.

– Fem dagar senare trillade min man Frank av på en framridning när bettet plötsligt gick sönder och han inte hade något att bromsa med, säger Algotsson Ostholt i en intervju till DN.

Stressen blev för stor

Frank bröt åtta-nio revben, slog i huvudet rejält och var tvungen att vara kvar på sjukhuset i två veckor.

– Plötsligt stod jag där med 25 hästar i stallet som behövde tas om hand, och två barn som också behövde mig, säger Algotsson Ostholt.

Hon insåg att det hon behövde var vila , istället för att jaga VM-formen, och meddelade därför förbundskaptenen Fredrik Bergendorff att hon inte var en aspirant till en plats i mästerskapet.

– Dra i handbromsen är bland det svåraste som finns, men jag är glad att jag till slut gjorde det. Hade jag gjort det tidigare hade det kanske inte behövt bli så här. Då hade kanske både jag och hästen varit i form utan stress.

KLIPP: Landet runts programledare Henrik Kruusaval utmanas av Boxholms ridklubb i fälttävlan – på käpphäst.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.