Per Yng: ”Ett felaktigt beslut under tidspress”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s sportchef Per Yng förklarar varför ridsportsändningen från Göteborg Horse Show bröts och ber om ursäkt till tittarna. ”Vi borde inte ha brutit. Ett felaktigt beslut under tidspress”, säger han.

Hopptävlingen från Göteborg Horse Show var beräknad att ta slut inom de två timmar mellan 15.00-17.00 som SVT2 var avsatt för. Tävlingen drog dock ut på tiden med en omhoppning och krockade med UR:s timme i SVT2. UR:s tid är avtalad med SVT:s programledning och inget SVT Sport styr över.

Men Per Yng är självkritisk och medger att SVT borde ha agerat annorlunda.

– UR – som är ett fristående bolag – äger timmen mellan 17-18 i SVT2. Det är ändå här vi borde ha gjort annorlunda. Även om det var kort om tid borde beslut fattats om att lyfta UR till förmån för en direktsändning i avgörande hoppning i världscupen, säger han.

Ridsportsändningen kunde inte flyttas till SVT Play för att samtliga kanaler där redan var upptagna med bandy, VM-avslutning i Falun och Svenska Cupen i fotboll under en fullmatad sporthelg på SVT.

Reaktionerna från tittarna har varit många och starka på sociala medier, via mail och tittarservice.

– Jag tror och hoppas att det aldrig kommer hända igen. Men vi har att göra med människor och teknik och det finns aldrig en 100-procentig garanti. Historiskt har det tyvärr inträffat i andra sporter genom åren, bland annat vid en nyårsbackhoppning och en straffläggning i ishockey. Det är lika tråkigt varje gång det händer. Vi ska göra allt vi kan för att det här inte ska upprepas, oavsett sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.