• Viktigt meddelande:

    Det brinner i ett övergivet slakteri i södra delen av Hultsfred i Kalmar län med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar. Läs mer

Gunilla Byström tror att Juliette Ramel kan lyckas bra på ridsport-EM. Foto: TT

Experten: De tar hand om medaljerna

Publicerad

På måndag inleder dressyrryttarna EM i ridsport med den första omgången i lagtävlingen.
Här tippar SVT:s expert Gunilla Byström medaljörerna – och vem i det svenska laget som kan bli en riktig uppstickare.

När det kommer till lagtävlingarna i dressyr är Gunilla Byström säker på vilket lag som hon håller som storfavorit – Tyskland.

– Det ska mycket till om inte de vinner, säger hon till SVT Sport.

Sedan tror Byström att Storbritannien blir farliga.

– Rider Charlotte (Dujardin) som hon brukar gör det att procenten kommer upp för laget. Carl Hester får man inte heller räkna bort, säger Byström.

Ett tredje lag som har medaljchans enligt henne är det svenska laget, som på EM i Göteborg för två år sedan tog ett silver. Nu ser Byström att Sverige har tagit ytterligare ett steg.

– Vi har ett starkt lag med fyra ryttare som presterat väldigt bra. Annars brukar vi normalt ha tre bra ryttare och en som man kan räkna bort, men i år har vi fyra som presterar bra. Jag tror starkt på att Sverige tar medalj. Ett starkare lag än på flera år, så känns det.

Nilshagen: ”Varit det stora målet hela året att ta sig hit” Foto: SVT

Isabell Werth är guldfavorit

Individuellt är det återigen tyskarna som blir farliga. Storfavoriten här – dressyrens drottning Isabell Werth.

– Hon är en mästare. Tittar man bakåt i tiden har hon vunnit det mesta hon ställt upp i, hon är väldigt vass, säger Gunilla Byström.

Sönke Rothenberger och Dorothee Schneider är de andra två tyskarna som Byström tror på.

– Sönke och Cosmo är ett fantastiskt ekipage och de har också gått väldigt bra. Även om han är väldigt ung rider han fantastiskt. De har dock inte gjort så mycket starter i år så det beror på hur formkurvan är.

– Dorothee har mycket framgångar. Hon är oerhört skicklig, hack i häl på Isabelle. Henne ska man heller aldrig räkna bort.

Tror på Juliette Ramel

Dessutom finns Charlotte Dujardin, en annan ryttare som aldrig ska räknas bort helt.

– Hon har en ganska ung häst men vi såg den i VM i Tryon och det gick väldigt bra. Hon är en ung ryttare men hon är en enorm talang och har en enorm rutin med Valegro, säger Gunilla Byström.

När det kommer till svenska uppstickare nämner Gunilla Byström Juliette Ramel.

– Den tryggaste är Therese Nilshagen med Dante Weltino men uppstickaren tror jag är Juliette Ramel. Det har gått väldigt bra med den här fina hästen. Hon verkar så himla kall och cool och jag skulle inte vara förvånad om hon är uppe där och nosar på de andra. Allt kan hända!

Så sänder SVT från ridsport-EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer