Foto: TT Nyhetsbyrån

Flera elithästar döda i brandinfernot

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals fullblodiga tävlingshästar sprang för sitt liv under torsdagen när skogsbränderna i Kalifornien nådde ett träningscenter i San Diego. Omkring 25 hästar har dött. Men det kan vara fler.

– Jag vet inte hur många som lever och hur många som är döda, säger tränaren Scott Hansen till AP.

En annan tränare vid träningsanläggningen San Luis Rey Downs berättar att han såg minst tio hästar dö i lågorna. Bland dem hans unga sto.

– Det var mörkt. Allting var hett och hon ville inte komma ut. Jag öppnade båset och försökte få ut henne, men hon ville inte. Hon brändes ihjäl ganska snabbt, säger Cliff Sise till KFMB-TV.

Träningsanläggningen huserade runt 450 fullblod. Många lyckades fly till den intillliggande tävlingsbanan, och många släpptes lösa för att sedan samlas in.

– Det var totalt tumult när hundratals hästar släpptes ut, säger Mac Mcbride som arbetar med tränarna.

Det finns ingen officiell siffra på antal döda hästar men den väntas överstiga det dussin som uppskattades under natten svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.