Ny SVT-serie: ”Hästarna räddade mitt liv”

Uppdaterad
Publicerad
”Flocken” med Sanna Lundell är nya SVT-serien om hur hästar kan förändra liv. I det första avsnittet får vi träffa hästtränaren Thomas Smittle. I fängelset hittade han tillbaka till sig själv genom att tämja vilda mustanger.
– Hästarna räddade mitt liv, säger han.

Redan i tonåren fick Thomas Smittle problem med både alkohol och droger och när han var 16 år åkte han in i fängelse för första gången.

– Jag hade ett hål inom mig, jag hade ingen identitet när jag ser tillbaka, säger Thomas Smittle i serien.

Under flera års tid åkte Thomas Smittle in och ut ur fängelset men det var också under den tiden som han hittade tillbaka till sig själv. Under ett fängelseprogram för utvalda interner fick han, i rehabiliteringssyfte, lära sig att tämja vilda mustanger.

Hjälper andra att hitta självkänslan

– Jag var 35 år gammal och hade inte gjort något anmärkningsvärt i livet. Jag stod vid ruinens brant och var tvungen att göra en förändring. Hästarna räddade mitt liv och de öppnade en helt ny värld, det hjälpte mig, säger han.

För Thomas Smittle blev hästarna räddningen och i dag är han professionell hästtränare i South Dakota där han hjälper andra att hitta självkänsla, lugn och mod med hjälp av sina mustanger.

– Jag lär mig saker från hästar varje dag. Och när jag tror att jag vet allt så är hästarna de första att sätta mig på plats.

Du kan se första avsnittet av ”Flocken” med Sanna Lundell på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer