Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kittel var sist ut i det svenska laget men insatsen räckte inte till medalj. Foto: Bildbyrån (Arkivbild)

Missad svensk VM-medalj i lagtävlingen i dressyr

Uppdaterad
Publicerad

Efter lördagen levde Sveriges medaljhopp.

Det kom två bra prestationer från det svenska laget, som tillfälligt var uppe på bronsplats.

Men det räckte inte hela vägen. Tyskland smet om och Sverige slutade fyra.

Therese Nilshagen med Dante Weltino Old var redo att rida på den positiva vågen från lördagskvällen där Juliette Ramel och Buriel gav ett bra resultat. Duon började sitt program bra med hög procent, men den höga nivån höll inte hela vägen.

– Det var upp och ner, upp igen och ner och upp. Det började superbra, sedan körde det ihop sig lite grann och procenten skönk, sedan jobbades de upp igen. Det var verkligen en berg-och dalbana. Men ökningarna var fantastiska, sammanfattade SVT:s kommentator AnnaMaria Fredholm efter programmet.

– Ja, helt underbara. Men det var svårt för henne med övergångarna, framför allt att komma ur piaffen. Det kostar jättemycket, konstaterade SVT:s expert Gunilla Byström.

Högre procent krävdes för medalj

Resultatet skrevs till 74.456. Tillsammans med Juliette Ramels resultat från lördagen (76.164) hamnar Sverige på 150.620, vilket är sämre än toppnationerna Danmark och England (över 153) samt Nederländerna (över 151).

Patrik Kittel och Touchdown behövde leverera kring 76-procent för att kliva upp på bronsplatsen. Det var precis det de gjorde.

– Fullt fokus genom hela vägen. Det här kommer räcka för att ta sig förbi Nederländerna. Sedan är det bara att vänta och se vad Tyskland hittar på, sa AnnaMaria Fredholm efter ritten.

Svensk fjärdeplats

Patrik Kittel och Touchdowns resultat på 76.522, tillsammans med sina lagkamrater tog lagtotalen till 227.142. Där och då innebar det ett svenskt brons.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

– Jag är så nöjd med honom, att gå in där med ett sådant tryck, det hade jag inte kunnat göra med någon annan häst. Det är hans första mästerskap och ändå vara bästa svensk, det är jag stolt över, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Men Tysklands Frederic Wandres ville annat. Som siste tyske ryttare red han och Duke of Britain på 76.661. Det innebar att det tyska laget gick om Sverige med en total på 230.791 och knep bronset.

Hemmanationen Danmark blev världsmästare före Storbritannien och Tyskland.

KLIPP: Therese Nilshagens dressyrprogram

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therese Nilshagen och Dante Weltino Old. Arkivbilder. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.