Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Fredricson och Catch Me Not S. Foto: Bildbyrån

Fredricson i slagläge: ”Blir en utmaning”

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgörs den individuella EM-finalen i hoppning.

Dubbla OS-medaljören i Tokyo, Peder Fredricson, ligger på en femteplats inför finalen – mindre än ett nedslag från guldet.

– Det är inte så att jag förväntar mig att medaljerna ska ramla över mig för jag vet hur svårt det är. Utan det kommer att bli en utmaning och vi ska göra vårt bästa, säger Peder Fredricson till SVT Sport.

För knappt en månad sedan tog Peder Fredricson ett individuellt OS-silver och guld i lagtävlingen under de olympiska spelen i Tokyo. Nu ligger Fredricson i slagläge med chans att ta sin tredje internationella mästerskapsmedalj inom loppet av en månad.

– Jag tror att folk tror att jag kanske tar det förgivet litegrann eftersom det har gått så bra nu med OS-guld, och att det ska rulla på. Men jag känner verkligen inte så, jag är super imponerad av Catch Me Not och jätteglad över att ligga så bra till inför en final, säger Fredricson och fortsätter:

– Sedan får vi se hur det går, jag ska göra mitt bästa. Men det är inte så att jag förväntar mig att medaljerna ska ramla över mig för jag vet hur svårt det är. Utan det kommer att bli en utmaning och vi ska göra vårt bästa.

Fuchs i topp inför avgörandet

25 ekipage är kvalade till att starta i finalen och det är tätt i toppen. De sju främst rankade ryttarna är alla inom ett nedslag. Leder gör Martin Fuchs på 1,31 fel totalt – schweizaren har hittills inte rivit ett enda hinder.

Fredricson har med sig 4,46 fel och Rolf-Göran Bengtsson, som ligger på 16:e plats inför finalen, har 9,96 fel med sig.

– Martins Fuchs häst har sett väldigt bra ut, den hoppar riktigt bra men även för honom så är det två nya rundor, säger Fredricson som beskriver finalen som väldigt öppen.

Rolf Göran Bengtsson har sedan tidigare två individuella EM-medaljer: Guld 2011 i Madrid med Ninja La Silla och ett individuellt brons från 2001 med Pialotta. Han inleder alltså söndagens final på 16:e plats tillsammans med 12-åriga hingsten Ermindo.

– Det är många framför oss, som hoppar väldigt säkert ett gäng som har sett ut att vara i form. De blir säkert svåra att tampas med men vi får rida för oss själva och så får tiden utvisa resten, säger Bengtsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rolf-Göran Bengtsson inför EM-finalen

Ingen final för Lindelöw

Douglas Lindelöw och Casquo Blue var kvalade som 25:e ekipage men har valt att avstå finalen då chanserna till en topplacering är borta i och med de 13,17 fel som de hade med sig från tidigare rundor.

EM-finalen direktsänds i SVT2 och SVT Play med start 13.55.

Höjdpunkter från EM i tyska Riesenbeck och tidigare sändningar i SVT Play.

1) Martin Fuchs och Leone Jei, Schweiz, 1,38 fel.
2) Andre Thieme och DSP Chakaria, Tyskland, 2,84.
3) Pieter Devos och Jade vd Bisschop, Belgien, 3,16.
4) Ioli Mytilineou och Lecis de Muze, Grekland, 3,64.
5) Peder Fredricson och Catch Me Not S, Sverige, 4,46.
16) Rolf-Göran Bengtsson och Ermindo W, Sverige, 9,96.

Källa:TT

Så går EM-finalen till

Individuell final, runda A och B – söndag

160-hoppning över två olika rundor (A och B).

Den individuella finalens första runda (A) är öppen för de 25 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Den andra rundan (B) är öppen för de 12 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor tar hem titeln som Europamästare. Om flera ekipage slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna.

Källa:Ridsportförbundet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer