Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Fredricsons satsning mot OS-guld Foto: SVT

Så ska Peder Fredricson ta OS-guld

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson har sedan OS-silvret i Rio 2016 arbetat med att få sina rundor att bli snabbare.

– Det har jag jobbat med, att komma till en tävling och verkligen försöka vinna. Att inte komma till tävling och rida så fort man kan och vara nöjd med en femteplats, säger det svenska OS-hoppet till SVT Sport.

Efter OS-silvret i Rio 2016 arbetade Peder Fredricson med att få sina rundor att bli snabbare. Det var ett tydligt mål mot EM på hemmaplan 2017. Det slutade som bekant med ett guld. Arbetet med snabbhet har sedan fortsatt.

– Det har jag jobbat med, att komma till en tävling och verkligen försöka vinna. Att inte komma till tävling och rida så fort man kan och vara nöjd med en femteplats. Det gäller att höja ribban på träningen hemma, säger Peder Fredricson.

Han berättar han tar hjälp av Peter Eriksson, som själv har fem OS i bagaget. De lägger upp träningen på ett sådant sätt att man avslutar träningspasset som att man försöker vinna en omhoppning. Han beskriver kombinationen av att ha en snabb häst och vikten av de smarta vägvalen.

– Det handlar både om markarbete, att ha hästen gymnastiserad och i balans, och att kommunikationen sitter. Men det är också en inställningsfråga och tränar man på det hemma regelbundet, blir det inte så stor skillnad när man gör det på tävling, fortsätter han.

Pressen ser lite annorlunda ut

Med alla framgångar, som mästerskapsmedaljer och segrar i de stora Grand Prix-tävlingarna, har pressen ökat. Men han tycker att pressen också förändrats tack vara att han nu har möjligheten att ofta få delta i stora tävlingar.

– Nu utsätts jag för press varje vecka, så man håller det igång. Det är som när man har skräck för något, om man utsätts för det hela tiden, ebbar det ut lite grand, säger Fredricson.

– Men den är ändå där och den ska vara där!

När han beskriver OS menar han att det är speciellt. Flera av de stora tävlingarna han deltar i är väldigt stora inom ridsportvärlden, men OS når en annan publik. Sedan börjar han le direkt på  frågan om vilka tankar han själv har inför OS.

– Det är nya förutsättningar och utmaningar den här gången. Allt kan hända, men jag har ju, som du sa, ett OS-silver, så jag kommer ju hellre hem med ett guld än brons. Om man nu får välja medalj..färg..valör, säger han med ett skratt.

Se hela reportaget här:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hela reportaget med Peder Fredricson Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer