Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stort virusutbrott vid tävling i Valencia – fyra hästar döda. Foto: Privat

”Går inte att förklara det man fått se och uppleva”

Uppdaterad
Publicerad

Utbrottet på tävlingsområdet i Valencia kan vara ett av de allvarligaste utbrotten på årtionden.

Det går inte att förklara vad man fått se och uppleva, berättar svenske ryttaren Carl-Walter Fox som är på plats i Spanien.

– Förhoppningsvis kommer vi härifrån en dag med alla våra hästar, säger han till SVT Sport.

Hoppryttaren Carl-Walter Fox kom till tävlingsområdet i Valencia med sin personal och sina fem hästar den 15 februari. Och under den kommande helgen började det gå rykten om att det var hästar som visat febersymptom.

Då uppstod det kalabalik och oroligheter. Många valde att åka hem för att ta det säkra före det osäkra.

– Det var aldrig ett alternativ för oss. Vi har långt hem och vi kan inte resa med hästar utan att göra många stopp på vägen. Och vi resonerade så att skulle det vara en smitta så är det inget man vill riskera att sprida vidare, säger Carl-Walter Fox till SVT Sport.

Hästar fick avlivas

Men på onsdagen förra veckan började hästarna att kollapsa – och då slog verkligheten till. Tävlingsområdet i Valencia hade drabbats av herpesviruset EHV-1, även kallad abortvirus.

– Då kom det några neurologiska fall och det är ju det som är det värsta. Då förlorar hästarna balans och förmågan att gå, speciellt med sina bakben. Sen eskalerade det kraftigt och flera hästar insjuknade. Vissa hästar blev så dåliga att man var tvungen att avliva dem, säger han.

På torsdagsmorgonen lade Fox märke till att hans ena sto var lite segare och tröttare än vanligt. Och på kvällen hade tillståndet förvärrats.

– Det var en häst som avled på sjukhuset så det fanns en ledig plats. Vi förflyttade vi henne omedelbart. Så hon kom dit i ett gott skick jämfört med andra, och hon är kvar där och är just nu stabil.

Kan ta flera dagar innan symptom

Fox berättar att det från att hästarna får sin febertopp tar det ungefär en till tio dagar till att de kan insjukna neurologiskt – vilket gör det svårt att slappna av.

– Det går otroligt snabbt. Vi hade en häst som dog här i går. Hästen var feberfri i två dagar. Vid lunch mådde den bra men sen på eftermiddagen vände det. Den hästen fick all vård och hjälp. Sen visade sig att det fanns plats på ett av sjukhusen så de bestämde sig för att förflytta den dit. Men de kom aldrig så långt, och fick tyvärr avlivas innan den kom dit. Det handlar om timmar från att den mådde bra till att det slog fruktansvärt hårt.

– Det är en fruktansvärd sjukdom och vad jag har förstått så är det här det allvarligaste utbrottet på årtionden.

Carl-Walter Fox pratar med sin familj, nära vänner och sin sambo när han känner att han inte klarar mer.

– Men det går inte att förklara det man fått se och uppleva här. Förhoppningsvis kommer vi härifrån en dag med alla våra hästar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer