Foto: Bildbyrån

Guide: Allt om ridsports-VM 2022

Uppdaterad
Publicerad

Ridsports-VM avgörs i staden Herning, Danmark. SVT sänder – här är allt du behöver ha koll på.

2022 års ridsports-VM avgörs på klassisk hästsportsmark i danska Herning beläget på Jylland, platsen där det svenska hopplaget tog brons på EM 2013. Ridsportens första samlade VM arrangerades i Stockholm 1990 och har sedan dess avgjorts vart fjärde år, senast i Tryon, USA, 2018.  

I Herning har Sverige deltagare i alla fyra grenar; hoppning, dressyr, voltige och paradressyr. SVT sänder samtliga tävlingar i hoppning och dressyr samt bevakar paradressyr och voltige.

Här kan du följa tävlingarna i SVT Play.

Sändningstider dag för dag

Onsdag 10 augusti

Hoppning Individuell, dag 1, tidshoppning, 10.50-17.00 SVT1 

Dressyr Individuell Kür, medaljceremoni, 19.55-23.30 SVT2/SVT24 (kanalbyte vid 21.00)

Torsdag 11 augusti

Hoppning Lag Dag 1 12.55-19.00 SVTPlay (12.55-18.00 SVT1) 

Fredag 12 augusti

Hoppning Lag Dag 2, medaljceremoni, 20.50-00.00 SVT1 

Söndag 14 augusti

Hoppning Individuell final, medaljceremoni, 13.45-17.00 SVT1

Kommentatorer: AnnaMaria Fredholm och Maria Wallberg.

Experter: Gunilla Byström och Lotta Björe.

Programledare och reportrar: Maria Wallberg, Moa Jörnmark och Malin Larsson.

Mer om VM-hoppningen

Efter förra årets OS-guld i hoppning har det svenska laget fortsatt att imponera på hoppvärlden med stora individuella framgångar. Som lag bär de ett stort favoritskap och åker till VM med uttalad målsättning att vinna guld. 

Dessutom nämns Peder Fredricson, Henrik von Eckermann och Malin Baryard Johnson som starka medaljkandidater individuellt och är förhandsanmälda med OS-hästarna All In, King Edward och Indiana. 

Såhär favorittippat har Sverige aldrig varit inför ett VM. De har OS-guldet i ryggen och alla tre från Tokyo har levererat stora individuella segrar sedan dess. King Edward är nog ännu bättre nu än för ett år sedan, All In är i och för sig ett år äldre, men Peder Fredricson skulle inte välja honom om han inte vore i superform. Indiana och Malin Baryard är ju också superstarka, säger SVT:s hoppexpert Lotta Björe.

Hur ser du på de andra nationerna? 

– Tyskland tror jag blir enormt starka; Ahlman som har vunnit massor i år, Thieme som tog dubbla vinster i Falsterbo och så Marcus Ehninng på det, inte lätta att slå. Belgien, bronsmedaljörer i Tokyo med stark säsong och Storbritannien med både regerande  olympiska mästaren Ben Maher och Scott Brash är också väldigt bra. Och så har vi USA som vi slog i den olympiska omhoppningen men som vi förlorade omhoppningen mot på senaste VM.  

Lagtävlingen avgörs i två omgångar där medaljerna delas ut fredagen 12 augusti. Individuellt räknas onsdagens tidshoppning, båda lagomgångarna samt söndagens final samman för att kora segraren. Skulle lag eller individuella ekipage hamna på samma antal fel blir det omhoppning över en kortare bana på tid. I lagtävlingen räknas de tre bästa resultaten av fyra samman.

Mer om VM-dressyren

Dressyrlaget kommer från en sommar med en fin pallplats vid mycket prestigefyllda Nations Cup i Aachen och man tog också hem lagsegern i Compiégne, två värdemätare där man mött ett starkt internationellt motstånd. Patrik Kittel, fyra och femma individuellt på senaste VM har haft en av sina starkaste säsonger hittills i karriären och tillsammans med Touchdown är han på förhand runt topp fem av ekipagen till start. 

Med 233, 63 procent är Sverige fjärde bäst när man räknar ihop ryttarnas personbästa. En dryg procent efter Storbritannien. 

– På pappret ser det lovande ut men sedan kommer verkligheten och då är det svårt att veta. De traditionella toppnationerna höjer sig ofta och det måste Sverige också göra, säger SVT:s dressyrexpert Gunilla Byström. 

I lagtävlingen tror hon på hemmajubel. 

– Om man räknar på personbästa vinner Storbritannien knappt före Danmark, men jag tror att Danmark vinner guldet. Cathrine Laudrup Dufour är ju ett enormt starkt kort och för två av engelsmännen är de personliga rekorden relativt gamla.

För dressyren delas lagmedaljerna ut på söndagen efter avslutad Grand Prix. De 30 bästa i den klassen går vidare till Grand Prix Special där de första individuella medaljerna delas ut. Där går de 15 bästa vidare till küren, för många kronjuvelen på VM-dressyren, där ytterligare individuella medaljer delas ut. På VM 2018 ställdes küren in på grund av en storm som passerade Tryon.

Mer om paradressyren och voltige

Paradressyren avgörs mellan onsdag 10 augusti och söndag 14 augusti med klasserna Individuellt mästerskap, Lagmästerskap och Individuell kür och medaljer delas ut i samtliga klasser. I paradressyr delas tävlingsklasserna upp i olika grader, utifrån ryttarnas klassificerade funktionsnedsättning.

Det finns fem olika grader och på VM måste lagen innehålla minst en ryttare från någon av de tre lägre graderna. Dessutom får lagen inte innehålla fler än två ryttare per grad. För Sveriges del är de starkaste korten Louise Etzner Jakobson, som har flera EM- och OS-medaljer sedan tidigare, och Lena Malmström som har gjort starka internationella resultat i hård konkurrens den här säsongen tillsammans med Fabolous Fidelie. 

I voltige tävlar Sveriges Ella-Filippa Velander individuellt och Team Swea i lag. De tävlar lördag 6 augusti till och med onsdag 10 augusti och medaljer delas ut 8 och 10 augusti. 

Fyrspannskörning och fälttävlan avgörs istället på VM i italienska Pratoni del Vivaro i september.  

De svenska trupperna

Hoppning

Peder Fredricson/ H&M All In

Malin Baryard Johnsson/H&M Indiana

Henrik von Eckermann/King Edward

Jens Fredricson/Markan Cosmopolit

Rolf-Göran Bengtsson/Ermindo W

Dressyr

Patrik Kittel / Touchdown

Juliette Ramel / Buriel K.H.

Therese Nilshagen / Dante Weltino OLD

Jeanna Högberg / Astoria

Antonia Ramel / Curiosity (Reserv)

Pararyttare

Louise Etzner Jakobsson / Goldstrike B.J

Lena Malmström / Fabolous Fidelie

Sandra Karlsson / Don Damino

Amalia Josbo / Lady Evelin

Voltige

Lag: 

Team Swea, Malmö: Natalie Brixland, Ella-Filippa Velander, Klara Sjöström, Olivia Neilands, Julia Lindquist, Clint Fiskbaek

Häst: Braveheart eller Havhöjs Bello Nero Linförare: Ronja Persson

Individuellt:

Ella-Filippa Velander

Häst: Havhöjs Bello Nero

Linförare: Ronja Persson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.