Svenske hoppstjärnan Henrik von Eckermann. Foto: Bildbyrån

VC-finalen i ridsport 2023: TV-tider, svenska laget

Tre svenska ekipage finns på plats i Omaha, USA, när världscupen i ridsport avslutas, bland andra världsettan Henrik von Eckermann, som är en guldkandidat, enligt SVT Sports expert Lotta Björe.

Var avgörs världscupavslutningen?

Platsen är CHI Health Center i Omaha, Nebraska, USA.

Vilka svenska ryttare deltar?

Världsettan Henrik von Eckermann och Wilma Hellström kommer till start på hoppsidan och i dressyren tävlar Johanna Due Boje med hästen Mazy Klövenhöj. Wilma och Johanna är med i VC-avslutningen för första gången, medan Henrik gör sin sjätte start. Han var blev trea både 2017 och 2018 vilket är hans främsta placeringar hittills.

Hur många nationer och deltagare finns på plats?

I hoppning är det 41 ryttare från 19 nationer och i dressyr 17 ryttare från 11 elva nationer.

Hur gick det senast?

I fjolårets världscupavslutning i Leipzig, Tyskland, vann schweizaren Martin Fuchs i hoppning med hästarna The Sinner och Chaplin. Jens Fredricson på Markan Cosmopolit slutade på tredje plats. Angelica Augustsson Zanotelli och Kalinka van de Nachtegaele slutade på 14:e plats.

I dressyr tog Jessica von Bredow-Werndl, Tyskland, hem segern på TSF Dalera BB medan Patrik Kittel slutade på åttonde plats med Blue Hors Zepter.

Så säger SVT-experten Lotta Björe:

Om Henrik von Eckermann:

– Han har hoppat flera mästerskap tillsammans med King Edward, vilket är en stor fördel nu. Han har stor rutin och vet hur hästen fungerar. Henrik är en guldkandidat.

Om Wilma Hellström:

– De är väl förberedda och gör första mästerskapet tillsammans, Wilma och hennes vita skimmel Cicci BJN, men det är ett tufft program med minst fyra hoppningar. Att Sverige har två hoppare som samlat ihop tillräckligt med poäng för att kvala in till avslutningen är mycket starkt.

Så sänder SVT:

Torsdag 6 april

02.05 – 04.30 SVT1/Play. Hoppning 1:a rundan (natt mot torsdag)

10.20 – 12.45 SVT1 Hoppning 1:a rundan  (repris)

Fredag 7 april

02.05 – 05.10 SVT1/Play. Hoppning 2:a rundan (natt mot fredag)

10.20 – 13.25 SVT1 Hoppning 2:a rundan (repris)

Lördag 8 april

01.05 – 05.00 SVT1/Play. Dressyr kür (natt mot lördag)

08.20 – 12.15 SVT1 Dressyr kür (repris)

Söndag 9 april

01.05 – 02.45 SVT1/Play. Hoppning 3:e rundan (natt mot söndag)

03.40 – 05.00 SVT1/Play. Hoppning 4:e rundan

08.00 – 09.40 SVT1 Hoppning 3:e rundan (repris)

09.40-12.00 SVT1 Hoppning 4:e rundan (repris)

KLIPP: Återupplev Henrik von Eckermanns VM-guld (14 augusti 2022)

Henrik von Eckermann blev den förste svensk att vinna ett individuellt VM-guld i hästhoppning. Foto: Pontus Lundahl/TT

AnnaMaria Fredholm kommenterar hoppningen tillsammans med Lotta Björe. Dressyren kommenteras av Malin Larsson och Gunilla Byström.

Se VC-finalen på SVT Play

Så går finalhoppningen till

Den första finalomgången, Final I, rids över en 1,50-bana med bedömning C, tidshoppning, där nedslag på hinder endast ger tidstillägg. Vinner gör ryttaren med kortast tid totalt. Segraren av klassen tilldelas ett poäng mer än det totala antalet startande i första finalomgången. Andraplacerade får två poäng mindre än segraren, tredjeplacerade får tre poäng mindre och så vidare.

Andra finalomgången, Final II, en 1,60-hoppning, rids som en Grand Prix-klass med omhoppning. Även efter den här omgången räknas poäng på samma sätt som i första finalomgången, det vill säga segraren får ett poäng mer än antal startande i klassen, andraplacerade två poäng mindre än segraren och så vidare.

Efter de två första finalomgångarna räknas poängen om till antal fel. Ryttaren med högsta antal totala poäng efter båda omgångarna får 0 fel. Ryttarna får därefter felpoäng i en stigande skala.

Den tredje och sista finalomgången består av två omgångar; 1 och 2 (olika banor) över 1,60-hinder. Med bedömning A där antal fel läggs till det tidigare resultatet.

I omgång 1 startar de 30 bäst placerade ryttarna från tidigare finalomgångar. Till omgång 2 går de 20 bäst placerade ryttarna från omgång 1, men de som red felfritt i omgång 1 men är utanför de 20 kvalade får också starta i omgång 2, men resultatet räknas bara i klassen, inte i sammandraget för världscupen.

Världscupsegrare är den ryttare som efter alla tre finalomgångar har lägst antal fel. Om flera ryttare visar sig ha samma antal fel rids en omhoppning om segern.