Henrik von Eckermann med hästen Hannah under Sweden International Horse Show i slutet av november. Arkivbild. Foto: TT

Svensk succé när Europa vann Riders Masters Cup

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska förbundskaptenen, Henrik Ankarcrona ledde Europa till seger Riders Masters Cup ridsportens motsvarighet till golfens Ryder Cup.
I laget fanns världstian Henrik Von Eckermann som enda svensk och han kunde rida lugnt och ta emot publikens jubel i den andra omgången.
– Jag behövde inte göra så mycket, det vara bara att ta sig i mål, säger Von Eckermann till SVT Sport.

Trots att Europa aldrig förlorat mot Amerika så var de i underläge i halvtid. Vändningen kom i andra rundan och när Von Eckermann gick ut för att hoppa i den andra omgången behövde han inte göra mer än att ta sig i mål.

– Han behövde bara gå i mål vilket gjorde att vi kunde ändra om i planen och han behövde inte ta de risker som var tänkt innan, säger Ankarcrona.

Von Eckermann och hästen Fancy me gjorde inga misstag och kunde rida i mål som vinnare.

– Det var bättre så än tvärtom, skämtar Von Eckermann och fortsätter:

– Det blev inte så roligt för publiken i andra rundan när allt var avgjort.

Amerika kom med ett betydligt starkare lag i år då både Syd och Nord har slagits samman. Trots det kunde de inte matcha Europa och för von Eckermann var detta första gången han var med.

– Vi var mentalt starka idag. Sen hade de lite oflyt med något stop och blev av med poäng

Europa säkrade femte raka segern när Europa och Amerika gjorde upp om titeln i Paris. Bakom succén ligger svenska förbundskapten Henrik Ankarcrona som fick frågan för några månader om att leda det Europeiska laget..

– Jag är jättestolt och otroligt glad. För mig är det en stor ära att få leda hela Europas lag och sätta ihop allt utifrån mitt eget huvud. Sen har Europa aldrig förlorat så det var mycket press och det är många som påpekat det.

Hur firar ni det här?

– Gå och äta något jag är jättehungrig, säger Von Eckermann som nästa vecka rider i ärofylllda Topp 10 finalen. Tävlingen där de 10 främst rankade ryttarna på världsrankingen möts. Peder Fredricson är också inkvalad till finalen som rids i Geneve.

I segerlaget red även schweizaren Martin Fuchs, fransmannen Kevin Staut, belgaren Jos Verlooy och irländaren Darragh Kenny.

ARKIV: Springsteen ”boss” på Friends – ingen svensk nära segern (1 december)

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Springsteen. Foto: Bildbyrån

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer