Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

Sverige leder lagtävlingen i VM

Uppdaterad
Publicerad

Sverige leder hoppningens lagtävling efter den första dagen på VM i danska Herning. Bäste svensk var en felfri Peder Fredricson på en fjärdeplats.

– Vilken urladdning. Som de levererar, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

De svenska stjärnorna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann imponerade i hoppningens första tävling på VM i Danmark. De kom fyra och femma i tidshoppningen och tillsammans med Jens Fredricson gav de Sverige en fenomenal start i lagtävlingen.

– Det stämde bra hela vägen och jag tycker att han hoppade jättefint, säger Fredricson som var sist ut av alla i det stora startfältet.

”Den här rundan är värst”

Peder Fredricson och All In var åtta tiondelar efter dagens främsta, fransmannen Julien Epaillard. Henrik von Eckermann och King Edward var femma, men var inte nöjd med att besegras av trean Martin Fuchs.

– Det var skönt att komma igång. För mig är den här rundan värst. Jag hade gärna varit framför Martin för det som komma skall, men nu är jag precis bakom och får jaga där, säger världsettan von Eckermann till SVT Sport.

Bra debut av Jens Fredricson

Jens Fredricson VM-debuterade på Markan Cosmopolit och imponerade direkt. Han var felfri på tiden 84,50 och det räckte till en 23:e plats.

– Det var bra. Vi gjorde en plan att komma i mål runt 84 sekunder så jag tyckte det blev väldigt bra. Han var framåt, men inte oreglerbar, säger han.

Malin Baryard Johnsson och Indiana lyckades inte, utan hade två rivningar. Men det gör inget för det svenska laget då den sämsta för dagen stryks.

Det är jämnt i toppen i lagtävlingen, men Sverige är strax före Frankrike och Belgien inför de kommande dagarna.

Lagtävlingen fortsätter imorgon med en 1,65-hoppning. Från den kvalificerar sig de tio bästa lagen till den andra rundan.

RIDSPORT-VM: Se svenska ekipagens rytter i VM-premiären i Herning 2022

Så fungerar VM-hoppningen

Lagtävlingen avgörs över tre dagar. Fyra ryttare får ingå i laget, de tre bästa resultaten räknas.

Alla lag och individuella startar i den första tidshoppningen. Här omvandlas eventuella rivningar till tidstillägg, fyra sekunder per rivning. Efter klassen omvandlas ryttarnas tider till fel enligt en speciell beräkningsmetod där ryttaren med snabbast tid får noll fel, och övriga får fel i en stigande skala. Fel rundas av med två decimaler.

Dag två och tre rids en 165-hoppning över två rundor. Alla som startat i tidshoppningen får starta i första rundan. Till andra rundan kvalificerar sig de tio bästa lagen efter tidshoppningen och första rundan. Individuellt kvalar de 60 bästa ryttarna till andra rundan.

Lagmedaljer delas ut efter andra rundan. Vid lika antal fel sker omhoppning om guldet. I omhoppningen startar alla ryttare i laget. Vid lika antal fel på övriga placeringar avgör lagets totala tid (tre bästa räknas) i andra rundan.

Efter en vilodag avgörs det individuella mästerskapet över två rundor. Runda A är öppen för de 25 bästa individuellt placerade. Runda B är öppen för de 12 bästa. Fel tas med hela vägen genom mästerskapet. Vid lika antal fel sker omhoppning om guldet. Vid lika antal fel på övriga placeringar avgör ryttarnas totala tid i runda A och B.

Källa: Svenska ridsportförbundet

Ställningen i lagtävlingen efter dag 1

Sverige, 244,61

Frankrike, 248,10

Belgien, 248,21

Storbritannien, 250,56

Schweiz, 250,87

Tyskland, 252,75

Brasilien, 255,80

Nederländerna, 255,85

USA, 256,42

Italien, 256,75

Irland, 259,52

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.