Foto: Bildbyrån

Expertens guide till Top 10-finalen: ”Magiskt med två svenskar”

Uppdaterad
Publicerad

Dags för den prestigefyllda och penningstinna Top 10-finalen, som sänds på SVT Play under fredagen.

I startfältet finns nykorade Bragdguldsvinnarna Peder Fredricson och Henrik von Eckermann.

– Det är en av de största tävlingarna och det är sådan status att få delta, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Vad och var?

Världens tio främsta hoppryttare gör upp. Top-10-finalen, som går av stapeln i schweiziska Geneve, avgörs fredagen den 10 december, med start klockan 21.25, genom två rundor över 1,65-hinder. Vid lika antal fel är det tiden i andra rundan som avgör. I prispotten ligger fem miljoner kronor. I år firar man dessutom 20-årsjubileum.

I startfältet finns världsettan Peder Fredricson och trean på listan Henrik von Eckermann.

– För mig är det definitivt en höjdpunkt på året, det är en prestigefull klass och de bästa i världen i Geneve som är en fantastisk tävling, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Under fredagen finns dessutom en chans att kvala in till söndagens stora Grand Prix. Där tävlar ryttarna om tio miljoner kronor.

Sändningstider

Fredag 21.25 i SVT Play och förväntas pågå i ungefär två timmar. Du ser sändningen i spelaren ovan.

Kommenterar gör Maria Wallberg med Lotta Björe som expert.

Ryttarna

Peder Fredricson, Sverige
Henrik von Eckermann, Sverige
Daniel Deusser, Tyskland
Martin Fuchs, Schweiz
Steve Guerdat, Schweiz
Kent Farrington, USA
Scott Brash, Storbritannien
Ben Maher, Storbritannien
Jérome Guery, Belgien
Kevin Staut, Frankrike

Expertens tankar

– Det är en av de största tävlingarna och det är sådan status att få delta. Det är få förunnat. Precis som OS är det någonting alla vill vara med om och få vinna någon gång i livet. Det är såklart stora prispengar men det är någonstans också en prestige i att vinna det. Det är något man drömmer om, säger SVT Sports expert Lotta Björe och fortsätter:

– Det är ett tokstarkt startfält och helt magiskt att vi har två svenskar på topp tio. Det är helt galet och tveksamt om det kommer att hända igen. Man är stolt anhängare till sporten och att de (Fredricson och von Eckermann) fick bragdguldet också.

Om banan säger experten:

– Den är stor. Den är mer som en utomhusbana och det är mycket yta. Det blir väldigt spännande och farten är en tjusning; att är ett högt tempo igenom och inte bara i svängarna. De har som en konstgjord sjö därinne. Det är en mäktig bana.

Favoriter

– Det är väldigt svårt då det är så jämnt, verkligen hugget som stucket. Det är enkel matematik, den som får till det på ett bra och snabbt sätt kommer att vinna, säger Lotta Björe och fortsätter:

– Man kan inte blunda för den formen som Henrik von Eckermann och King Edward är i. Han kan definitivt vinna. Sedan är Peder som världsetta också där. Om Daniel Deusser väljer Killer Queen så blir han också att räkna med. Och Kent Farrington är alltid snabb.

Historik

Endast en gång tidigare har Sverige haft två representanter i en Top 10-final. Det skedde 2019. Vilka ryttarna var? Peder Fredricson och Henrik von Eckermann. Då blev den senare tvåa i tävlingen och vann gjorde Kent Farrington.

2001 Ludger Beerbaum

2002 Ludger Beerbaum

2003 Rodrigo Pessoa

2004 Meredith Michaels Beerbaum

2005 Rodrigo Pessoa

2006 Meredith Michaels Beerbaum

2007 Jessica Kürten

2008 Michel Robert

2009 Marcus Ehning

2010 Steve Guerdat

2011 Billy Twomey

2012 Christian Ahlmann

2013 Daniel Deusser

2014 Scott Brash

2015 Kent Farrington

2016 Eric Lamaze

2017 Kevin Staut

2018 Steve Guerdat

2019 Kent Farrington

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer