Magnús Skúlason hoppas att Islandshästförbundet kan bli en del av Riksidrottsförbundet vid helgens riksidrottsmöte. Foto: Helene Blob

Islandshästförbundet hoppas på bli en del av RF

Uppdaterad
Publicerad

Islandshästförbundet har fler aktiva utövare än välkända förbund som t.ex. skidskytte- och curlingförbundet. Med 7 300 medlemmar i 65 föreningar runt om i landet ansöker man nu för femte gången om att få bli en del av Riksidrottsförbundet. – Det skulle bli ett erkännande för hela sporten, säger svenska stjärnan Magnús Skúlason till SVT Sport.

Förbundet ansöker återigen om att bli en del av RF. Denna gång med stort hopp att bli inröstat som medlem vid Riksidrottsmötet den 30 maj.

Ett inträde i RF skulle innebära en bättre ekonomi för förbundets föreningar och tillgång till den kompetens som finns inom den rikstäckande idrottsrörelsen.

– Personligen tycker jag att den största vinsten skulle vara att bli accepterad som idrottsman, det skulle bli ett erkännande för hela sporten, säger Magnús Skúlason, regerande världsmästare i flertaglet grenar och ett av sportens främsta namn.

”Finns inga likheter mellan oss och Ridsportförbundet”

RF har tidigare velat se ett samgående med Ridsportförbundet, men det är något som efter förhandlingar lagts på is.

– Det finns inga likheter mellan oss någonstans, varken när det gäller regelverk, banor eller kultur, säger Skúlason.

Islandshästsporten består av flera grenar. Några är bedömningsgrenar där fem domare bedömer hur häst och ryttare klarar av de olika gångsätten på en oval bana. Det finns också tävlingar på raksträcka där det gäller att komma upp i en så hög hastighet som möjligt. Och så finns det grenar som kombinerar både teknik och fart. Alla tävlar och tränar tillsammans, oavsett kön och ålder.

De vill in i RF under helgens Riksidrottsmöte

Padelförbundet, Islandshästförbundet och Friskis- och svettis (föreslås av Riksidrottsstyrelsen att bifallas)

E-sportförbundet, Svenska förbundet för funktionell fitness, Bridgeförbundet, Jiujitsuförbundet och Sveriges schackförbund (föreslås av RS att avslås).

Medlemsförbunden i RF är de som röstar om vilka förbund som kan bli en del av RF.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.