Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jens Fredricson (t.v) menar att lillebror Peder (t.h) varit en bra sparringpartner. Foto: SVT/Bildbyrån

Jens Fredricson: ”Peder är en väldigt bra sparringpartner”

Uppdaterad
Publicerad

Nio år efter senaste mästerskapsmedaljen är hoppryttaren Jens Fredricson tillbaka i hetluften. Han är klar för världscupfinal tillsammans med nya topphästen – mer redo än nånsin.

– Jag har utvecklat tävlingsdelen mycket. I dag har jag en plan för banan till 100 procent, säger Jens Fredricson till SVT Sport.

2013 var han en av dem som red hem bronset till Sverige i danska Herning. Något år senare pensionerades medaljhästen Lunatic och Jens Fredricson började om, letade nya hästar med talang nog för världstoppen och började deras matchning.

– Först hamnade jag med hästar som inte riktigt hade Lunatics förmåga, men sedan började vi om med nya hästar och nu är vi här, säger han.

Med ”här” menar han i världseliten. Han kan se tillbaka på ett år med GP-segrar, toppresultat för Sverige och inte minst pallplats, toppoäng och kvalbiljett till stundande världscupfinal.

”Stort fokus på detaljerna”

Till grund för framgångarna ligger inte bara matchningen av två hästar med kapacitet för de allra största arenorna; Karmel van de Watering och Cosmopolit, som är den som ska göra stundande världscupfinal i Leipzig.

För precis som sin lillebror Peder Fredricson, hoppningens världsetta, har han lagt stort fokus på detaljer.

En del har varit särskilt viktiga för det senaste årets stabila toppresultat. Det handlar om planen för hur en tävlingsbana ska ridas; att gå igenom banan, välja rätt antal galoppsprång och rätt vägar.

– Innan har jag förberett vissa delar av banan där jag tyckte att det behövdes. Jag lämnade 40 procent till känsla och hade en plan för 60. Nu har jag en plan för banan till 100 procent och det ger en trygghet för hästen, som direkt känner om en ryttare är osäker på delar av banan.

”Peder en väldigt bra sparringpartner”

Han lyfter själv flera gånger fram sin brors betydelse just för detaljer och utveckling.

– Jag kan få väldig hjälp av honom. Han är på riktigt hög nivå, det är inte lätt att slå honom i dag. Så han är en väldigt bra sparringpartner, för jag måste hela tiden sträcka mig lite, säger Jens Fredricson.

Det är en knapp vecka kvar till karriärens tredje världscupfinal och tack vare framgångsrika kvaltävlingar och känslan vid senaste stortävlingen är förhoppningarna höga.

– Jag har varit som bäst tolva och jag ska vara bättre än det i alla fall kan jag säga, exakt mål håller jag för mig själv. Men det känns som vi håller på att pricka en riktig formtopp, säger han.

Du ser världscupfinalerna i hoppning och dressyr direkt i SVT 7-10 april. Jens Fredricson, Angelica Augustsson Zanotelli och dressyrryttaren Patrik Kittel är svenska deltagare i Leipzig.

KLIPP: Möt hoppryttaren Jens Fredricson

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Möt hoppryttaren Jens Fredricson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer