Evelina Tovek på Winnetou de la Hamente Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige får en plats i hoppningens Nations Cup-final

Uppdaterad
Publicerad

Efter sista kvalomgången såg Sverige ut att ha missat den prestigefyllda Nations Cup-finalen. Återbud från finalklara nationer gör nu att ett svenskt lag kommer vara på plats i Barcelona. 

– Jag är så klart glad att vi kommer dit, det är en högstatustävling, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till Svenska Ridsportförbundet.

När Sverige, tidigare i somras, hoppat sin sista kvalomgång i årets Nations Cup räckte inte totalpoängen till en topp sju placering, vilket garanterar en direktplats i finalen. Men efter avhopp bland inkvalade nationer så blev Sverige erbjudna en finalplats.

– Att tacka ja var självklart. Det handlar om finalen på nationshoppningsserien, en väldigt fin och tuff tävling och dessutom ytterligare en bra värdemätare mot de bästa nationerna, säger Henrik Ankarcrona.

Finalen är världsomspännande och bygger på ligor runt om i världen, och det finns ett visst antal startplatser. Om något land tackar nej så bjuder man in lag från den europeiska högsta ligan div 1, enligt turornding. Nu har tex Norge och Sverige bjudits in.

Rids på OS-arenan

Sverige är världsmästare i hoppning men de svenska guldmedaljörerna åker inte till finalen.

Fem svenska ekipage åker till Barcelona, där tävlingen går på anrika Real Club de Polo, OS-arena för ridsporten 1992.

– Barcelona är en fantastisk tävling och det är prestige och pengar på spel, men om man tittar på det här laget så är det ekipage och ryttare som jag tror väldigt mycket på inför kommande år. Flera av de här ryttarna har också ridit i Nations Cup-tävlingarna i år. Det känns otroligt inspirerande att åka med det här gänget, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

De uttagna ekipagen är: Linda Heed med Laurien van Orshof, Irma Karlsson med Chaconnu,  Evelina Tovek med Winnetou de la Hamente Z,  Wilma Hellström med Cicci BJn och Stephanie Holmén med Flip´s Little Sparrow.

Vilka fyra som rider i NC-finalen bestäms först senare.

”Jätteglad att få chansen”

Evelina Tovek har ridit två Nations Cup-finaler i Barcelona innan. Senast 2019 då Sverige var trea och hon ser fram emot nästa veckas final.

– Jag är jätteglad att få chansen att vara en av de fem, det är en jättefin tävling. Det ska bli väldigt kul och spännande, säger Evelina Tovek till SVT Sport.

Hon gillar atmosfären på den gamla OS-arenan.

– Det är mysigt och fint där och väldigt ”hästvänligt”, mycket plats och bra yta och det brukar vara bra stämning på läktaren.

SVT direktsänder från den avgörande Nations Cup-finalen söndagen 2/10, 15:00 i SVT1 / SVT Play.

14 lag möts i Barcelona

14 nationer finns med i finalen däribland titelförsvarande Nederländerna. Den första omgången rids på torsdagen den 29/9. De åtta bäst placerade lagen i den inledande klassen går direkt till söndagens stora final den 2/10.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.