Sverige fyra efter första dagens dressyr

Uppdaterad
Publicerad

De två lagryttarna Niklas Lindbäck och Louise Svensson Jähde fick en kanonstart på EM i fälttävlan i polska Strzegom. De gjorde sina bästa dressyruppvisningar hittills i karriären med Focus Filiocus och Wieloch's Utah Sun. Resultaten 44,70 och 38,30 ger dem en fjärdeplats efter första dagens dressyr.

Louise Svensson Jähde och Wieloch's Utah Sun lyckades för första gången komma under drömgränsen 40 straffpoäng och hennes ritt imponerade stort. När halva startfältet har ridit ligger ekipaget på en femteplats.

– Det var otroligt fint och följsamt. Vi stod bara och myste. Det är precis så man vill att det ska se ut, säger assisterande förbundskaptenen Viktoria Carlerbäck till SVT Sport.

– Helt fantastiskt bra, säger Louise till SVT Sport.

Vad är det som var ännu bättre än tidigare just idag?

Jag tror jag hade henne lite mer igenom än tidigare, lite mer avspänd. Jag har också tränat några dagar här med dressyrtränare Elisabeth Lundholm, det är nog en blandning av det tror jag.

Toppresultatet ger henne ett mycket fint utgångsläge för de kommande momenten; terrängritt och banhoppning. Hon har fyra straffpoäng upp till andra plats. I ledningen ligger tyska Bettina Hoy och fantastiska Seigneur Medicott med 24, 60. En av de lägsta straffpoängerna någonsin.

Lindbäck och Focus la ribban högt

Niklas Lindbäck inledde för Sverige och med 44,70 sänkte han personbästa tillsammans med Focus med anmärkningsvärda sex straffpoäng. Ett helt felfritt program gav rejäl utdelning för ekipaget som tidigare inte har setts som Sveriges starkaste kort i dressyrmomentet.

– Det är ett långt och hårt arbete som ligger bakom det. Sen triggas jag själv också av att det står lite mer på spel och höjer mig lite, säger Lindbäck till SVT Sport.

– En bättre start kunde vi inte få, jag tror det gav energi till övriga i laget att det finns ingen anledning till att vi inte kan göra bra resultat. Nu ska vi hålla i det hela vägen.

” Vill att de ska känna att vi är bakom dem”

Fredrik Bergendorf har inlett sitt första mästerskap för Sverige på bästa sätt.

– Vi har kommit hit med en otroligt bra känsla. De är fantastiska ryttare och hästar och jag vill att de känner att vi i ledningen alltid är bakom dem för att de ska kunna prestera bättre hela tiden, säger Fredrik Bergendorf till SVT Sport.

Vad betyder det för laget med en sån här start?

– Vi har kommit hit med en härlig attityd och lagkänsla. Känslan blir ju ännu bättre av det här och det kommer att hjälpa de ryttare som kommer imorgon.

Freskgård mästerskapsdebuterade

Anna Freskgård gjorde mästerskapsdebut tillsammans med Box Qutie och med 52,3 straffpoäng ligger de nu på en 29:e plats.

– Så klart vill man vara ännu bättre men jag har bestämt mig för att vara nöjd. Jag tar med mig att hon var harmonisk inne på banan.

– Min häst är en adrenalinjunkie precis som jag och hennes bästa grenar kommer nu med terräng och banhoppning, säger Anna Freskgård till SVT Sport.

Sverige ligger på en fjärdeplats efter första dagens dressyr, 0,6 efter trean Storbritannien. Tyskland leder med 60,90 straffpoäng före tvåan Frankrike på 75,90 straffpoäng.

I morgon fredag rider lagryttarna Ludwig Svennerstål  12.08 och Sara Algotsson-Ostholt 15.53. Individuellt startar Malin Josefsson 10.29.

GUIDE: Så sänder SVT EM i fälttävlan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.