Efter OS-guldet – Baryard tror på VM-succé: ”Går för guldet”

Uppdaterad
Publicerad

Får den svenska OS-guldtrion chansen på VM talar mycket för en ny blågul succé, menar Malin Baryard-Johnsson. Och för egen del jagar stjärnan sin första individuella mästerskapsmedalj i karriären.

– Den som lyckas pricka formen och har sina bästa dagar i livet kommer också att vinna den dagen, säger 47-åringen till SVT Sport.

1998 gjorde Malin Baryard-Johnsson VM-debut. Nu, 24 år senare, är hoppryttaren högaktuell för att återigen ta en plats i det svenska lag som reser till VM i danska Herning i augusti.

– Vi hoppas vara ungefär samma gäng som på OS, så vi har höga förhoppningar och förväntningar på oss själva. Om vi har bäst möjliga lag så finns inte så mycket annat än att gå för guldet, helt klart.

När SVT Sport träffar Baryard-Johnsson är hon på plats i Stockholms Stadshus för att, tillsammans med ett gäng andra olympier, fira sommarens och vinterns OS-framgångar.

Tillsammans med Henrik von Eckermann och Peder Fredricson vann Baryard-Johnsson OS-guld i laghoppning i Tokyo förra sommaren – hennes första mästerskapsguld i karriären.

– Det har betytt oerhört mycket för oss som var där och red. Det var en enorm nytändning att faktiskt lyckas. Det är väldigt många som har sett och följt en och kommer fram och gratulerar, peppar och hejar, säger Baryard-Johnsson, som efter två lagsilver på EM, två lagsilver på VM och ett lagsilver på OS, äntligen fick kliva överst på prispallen.

Men trots en lång och framgångsrik karriär saknar Baryard-Johnsson fortfarande en individuell mästerskapsmedalj.

– Det är jag också sugen på, absolut, säger hon och konstaterar:

– Den som lyckas pricka formen och har sina bästa dagar i livet kommer också att vinna den dagen.

Precis som på OS är det Indiana som kommer få chansen på VM, om Baryard-Johnsson blir uttagen. I nuläget har hon ingen annan häst som är redo för att gå ett mästerskap.

– Så länge jag och fantastiska Indiana är i form har vi väldigt stor chans att bli uttagna.

Vilka detaljer kommer ni slipa extra på inför VM?

– Inte så många detaljer egentligen. Jag vet att har vi bra form har vi där att göra. Formen är det viktigaste, att lyckas pricka den. Men det är inte alltid helt lätt.

Ridsport-VM, med dressyr och hoppning, avgörs 6-14 augusti och sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.