Henrik von Eckermann, arkivbild. Foto: Bildbyrån.

Miljonregn efter von Eckermanns historiska seger

Uppdaterad
Publicerad

På 20 år hade ingen svensk lyckats vinna hästhoppningens åtråvärda Top 10-final.

Henrik von Eckermann, på King Edward, blev den första.

– Det är obeskrivligt, säger han efter fredagens tävling.

Henrik von Eckermanns sensationella 2022 bara fortsätter. De dubbla VM-gulden tidigare i år (lag och individuellt) räckte visserligen inte för att knipa Bragdguldet (som gick till Nils van der Poel, skridsko) i tisdags.

Men på fredagen visade 41-åringen på nytt varför han i år klättrat upp som världsetta.

Felfri ritt

Top 10-finalen debuterade 2001 och samlar de tio högst rankade hoppryttarna i världen. Men trots de många blågula framgångarna i sporten genom åren hade ingen svensk tidigare tagit hem den prestigefyllda, och penningstinna, tävlingen.

Det rådde von Eckermann och King Edward bot på i Genève på fredagen. Som ett av fyra ekipage gick de igenom första omgången felfritt. I den andra omgången var det sedan bara Henrik von Eckermann och fransmannen Simon Delestre som styrde sina hästar genom ytterligare en felfri ritt. Svensken var den snabbaste av dem, och tog hem finalen med en knapp sekunds marginal.

Rejäl segercheck

Segern gav 160 000 schweizerfranc, motsvarande nästan 1,8 miljoner kronor.

– Det är obeskrivligt, det är svårt att tro. Jag hade turen på min sida i dag, och det har varit så hela året. King Edward är en fantastisk häst, säger Henrik von Eckermann, som blev tvåa i fjol, i sändningen på schweiziska RTS.

Den svenska succén slutade inte där. Peder Fredricson och Catch Me Not S löste också alla hinder i den första omgången, men noterades för ett fel efter att ha överskridit maxtiden med 39 hundradelar.

I den andra omgången satsade den rutinerade svensken sedan på säkerhet före fart, vilket betalade sig. Den felfria rundan – ett fel sammanlagt – räckte för att klättra två placeringar, från femte plats till pallen. Tredjeplatsen gav Fredricson runt 830 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.