Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Prispengarna i touravslutningen är viktiga för Malin Baryard Johnsson. Foto: SVT/TT

Mycket på spel för Malin Baryard Johnsson vid touravslutningen: ”Prispengarna oerhört viktiga”

Uppdaterad
Publicerad

Två tunga titlar står på spel vid säsongsavslutningen på Global Champions Tour – och totalt 70 miljoner kronor.

Malin Baryard Johnsson tillhör favoriterna både individuellt och i lag.

– Det är extremt starka ekipage med, men jag är ett av dem så det ska bli väldigt kul, säger hon till SVT Sport.

Hon kommer till finalen i Prag som totalfyra i årets GCT efter de femton deltävlingarna.

Efter bland annat en seger och en tredjeplats på den individuella delen av touren har hon ridit in drygt tre miljoner kronor. Utöver det har topplaget Stockholm Hearts, där hon ingår, vunnit knappt 12 miljoner totalt.

– Prispengarna är förstås oerhört viktiga. Jag är ju en tävlingsryttare så jag lever ju på att tävla, säger Malin Baryard Johnsson.

Mycket prispengar

Som en av årets 15 delfinalvinnare och har hon biljett till Super-GP, finaldagarnas individuella höjdpunkt. Hennes lag är också direktkvalificerat till semifinal i Super Cup, lagens säsongsavslutning. Av den totala prissumman får den individuella vinnaren drygt tre miljoner kronor och det vinnande laget drygt tolv.

Den världsomspännande GCT-touren kallas ofta penningstinn och har drivit upp nivån på prispengar inom hoppsporten, men det är också en sport som kostar.

– Det är stora kostnader runt omkring, jag har ett team runt mig som ska ha betalt, jag har en lastbil med hästar som rullar runt och kostnaderna ökar hela tiden, så självklart är prispengarna viktiga, säger Malin Baryard Johnsson till SVT Sport.

Startar med Indiana

Hon kommer till avgörandet i Prag tillsammans med Indiana, hästen som var med och bärgade de historiska OS- och VM-gulden och som vann GP-hoppningen i St Tropez som tog dem till Super-GP.

– Det har varit min kanske bästa säsong i livet, fantastiskt bra. Formen har varit hög och jämn under hela året och nu är det en väldigt viktig tävling kvar, så vi hoppas den håller i sig.

Indiana startar det individuella avgörandet, eventuellt också lagklassen.

– Vi får se om hon gör någon runda för laget. Vi har ett oerhört starkt lag så de kan nog klara sig utan mig också, hon har gjort väldigt mycket bra för laget redan i år, säger Malin Baryard Johnsson.

Henrik von Eckermann kommer till start i både lag och individuell final och Peder Fredricson rider final i Baryard Johnssons Stockholm Hearts. Tävlingarna inleds på torsdag, 17 november, med finaler till helgen (19 och 20 november).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.