Nyreröd siktar mot toppen

Uppdaterad
Publicerad

Emilie Nyreröd är 28-åringen från Skultuna som på kort tid gått från en i mängden av lovande ryttare till den absoluta eliten.

Målet i EM? Att komma bland de 30 bästa och få rida Grand Prix Special.

Så sent som i maj blev Emilie Nyreröd och valacken Miata upplockade i A-landslaget. Att det var rätt beslut stod klart ganska omgående. Efter bara två veckor tog de en dubbel under en tävling på Mallorca, och senast vann duon Falsterbo Grand Prix Special efter personligt rekord. Utöver det var de också en del av det vinnande laget i nationstävlingen.

– Alla delar börjar falla på plats, och vi kan verkligen visa allt vi kan. Jag tror att det är det, att vi fått den sista gnistan även på tävlingsbanan att domarna tycker ännu bättre om oss nu, säger hon till SVT Sport.

EM Aachen

Det var flera som höjde på ögonbrynen när Nyreröd fick chansen i dressyrens spetstrupp för första gången, men när det väl var dags för förbundskapten Bo Jenås att ta ut EM-truppen var det inte särskilt många som blev förvånade över att Nyreröd fanns med bland namnen.

– Det var egentligen under Falsterbotävlingarna att det började sjunka in att jag hade möjligheten att ta en EM-plats, säger hon.

Miata – hästen bakom framgången

Hästintresset har alltid funnits där och redan som sjuåring fick Nyreröd sin första ponny. Emilies häst Miata är en energisk 16-årig valack, och en stor anledning till att hon nått världstoppen på så kort tid. Målet i EM är att komma bland de 30 bästa och få rida Grand Prix Special.

– Jag behövde en läromästare för att känna på de här högsta klasserna, så vi åkte till Danmark och provred honom och en häst till. Jag föll för honom och jag kan säga att när vi köpte honom hade jag inga tankar på att vi skulle komma till EM en dag, det fanns inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM Aachen

Mer i ämnet