Peder Fredricson och Hansson WL under Göteborg horse show i år. Foto: Bildbyrån

Planen: VM-säkra Fredricsons nya stjärnhäst

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson har en ny stjärna i Hansson WL. Men efter stora internationella framgångar står köparna i kö. Nu säger dock hästägaren att de i stort sett har en lösning för att hästen ska kunna stanna i Sverige.

I januari tog Peder Fredricson över Hansson WL, som tidigare bland annat vunnit SM med Robin Ingvarsson i sadeln. Sedan har det gått snabbt. I början av juni slog Fredricson och den nya stjärnan till stort och vann Global Champions Tours Grand Prix i Cannes.

Den stora frågan har varit om hästen ska få stanna kvar i Fredricsons stall. Ägaren Sven Ingvarsson driver nämligen ett försäljningsstall, och enligt honom är det många som drar i hästen.

– De största stallen i världen har hört av sig. Det blir förfrågningar på varje tävling. Egentligen har vi redan väntat för länge och sagt nej tack många gånger, säger Sven Ingvarsson.

Värd miljoner

Ingvarsson säger dock att planen nu är att försöka ”rädda” hästen.

– Vi hoppas hitta en ägarkonstellation så att han kan stanna i Sverige. Min högsta önskan är att han ska kunna vara kvar i Peders stall. Jag har öppnat för att jag kan sitta kvar en del i honom ett tag framöver för att ge hästen en chans att kunna tävla under svensk flagg.

Hästens värde är stort. Det handlar om miljontals kronor för en häst som Hansson WL.

– Det är väldigt mycket pengar. Nu är det inte hjärnan som styr utan hjärtat. De passar varandra så bra, det är för bra för att vara sant, säger Ingvarsson.

Vill säkra för VM

I september väntar ett VM. Fredricson har just nu tre hästar som är aktuella – Hansson WL, Christian K och EM-mästaren All In. Förhoppningen är att säkra Hansson WL över mästerskapet.

– Jag kan inte lova. Men om allt går vägen så är det i stort sett klart, säger Sven Ingvarsson.

Fredricson säger så här om hästen:

– Han har infriat alla förväntingar. Han har fantastiska egenskaper och jag är väldigt imponerad av hästen. Det vore fantastiskt om han blev kvar i stallet.

Förbundskaptenen Henrik Ankarcrona vill gärna se att hästen stannar hos Fredricson.

– Resultatet talar för sig. Det är fantastisk för Peder och för Sverige om vi kan lyckas få den hästen att stanna, vilket de jobbat hårt för, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer