Polska hästen avlivades efter skada

Uppdaterad
Publicerad

Hästen Bob The Builder föll på hinder nummer 15. Strax efter att terrängritten avslutats kom beskedet att hästen brutit benet och att man tagit beslut om att avliva honom. – Så som frakturen såg ut var det omöjligt att få det att läka på ett sådant sätt som behövs för att hästen skulle kunna få ett fungerande liv, säger tävlingsveterinär Frederic Barrelet till SVT Sport.

Bob The Builder reds av polska ryttaren Michal Knap och olyckan skedde på hinder nummer 15. Hindret var placerat inne på dressyrarenan och i samband med språnget föll hästen.

– Själva tillfället då frakturen uppkom hände galoppsprånget innan han skulle hoppa själva hindret, och då föll han sedan in i hindret, säger Frederic Barrelet till SVT Sport.

Bob The Builder fick omedelbart vård av det team av veterinärer som fanns på plats och kördes sedan i hästtransport till veterinärkliniken som fanns på området.

– Den akuta hjälpen kunde vi göra omedelbart på plats och jag känner mig säker på att vi begränsade hans lidande i största möjliga utsträckning, säger Barrelet till SVT Sport.

Veterinärkliniken på området innehar all utrustning som behövs i de här sammanhangen och där kunde man konstatera frakturen på hästens högre framben. Tillsammans med hästens ägare och ryttare tog veterinärerna då beslutet att avliva Bob The Builder.

– Det finns fall då man kan reparera en fraktur även på en häst och då gör vi självklart det, men som den här såg ut var det inte möjligt, säger tävlingsveterinär Frederic Barrelet till SVT Sport.

Är du tillfreds med hur rutinerna fungerat kring den här händelsen ?

Utgången av olyckan är mycket sorglig men vi hanterade det så korrekt som var möjligt. Hjälp var snabbt på plats och vi kunde påbörja behandlingen för att minska hästens lidanded

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.