Förbundskapten Ankarcrona: ”Nio aktuella VM-ryttare”

Uppdaterad
Publicerad

Det är fem månader kvar tills att VM–hoppningen inleds i Tryon, USA.

Förbundskapten Henrik Ankarcrona har just nu nio ryttare med totalt 14 hästar på listan inför mästerskapet.

– Varenda häst och varenda ryttare är sådana som jag verkligen tror kan göra jobbet i slutändan, säger Ankarcrona till SVT Sport.

Europamästaren Peder Fredricson har tre VM-aktuella hästar: välmeriterade All In, Christian K och nya Hansson WL.

– En väldigt intressant häst, den har visat att den har på de största arenorna att göra, säger förbundskapten Ankarcrona.

Världssexan Henrik von Eckermann tillsammans med Mary Lou och Douglas Lindelöw på Zacramento, landslagskollegorna som båda rider världscupfinal i eftermiddag, är precis som Fredricson självklara på listan.

Malin Baryard Johnsson ingick tillsammans med de tre redan nämnda i silverlaget på EM i Göteborg och nu är hon VM-aktuell med EM hästen Cue Channa och med nya stjärna Indiana.

– Det är alltid kul med hästar som är på väg upp och visar att de har alla kvalitéer, sedan är det lite som ska på plats och det har vi ju nu lite tid att titta på, säger Ankarcrona om Baryard Johnssons Indiana.

Talangerna redo för uppgiften

Unga talangen Evelina Tovek är just nu tredje bästa svensk på världsrankningen tillsammans med GCT-vinnaren Castello och med nya Dalila de la Pomme.

Stephanie Holmén har gjort stort avtryck på världsscenen tillsammans med Flip's Little Sparrow efter världscupsegern i Zürich och nu har hon chansen att ta en VM-plats 2018.

Irma Karlsson har gjort världscupdebut i år tillsammans med Ida van den Bisschop och Chacconu.

– Irma och Steffi har verkligen tagit chansen när de fått den. De är unga men har varit med länge, gjort ungdomsåren och ridit stora tävlingar under press. Det ska bli väldigt kul att se vad de kan göra på Nations Cup, säger Ankarcrona.

Ny topphäst för RGB

Veteranen Rolf-Göran Bengtsson bygger upp ett nytt stall efter att framgångsrika Casall har gått i pension och nu har han en ny tänkbar mästerskapshäst i Oak Grove's Carlyle.

– Det är så otroligt mycket rutin på Rolf-Göran, det enda man vet är att man aldrig kan räkna bort honom. Han är supersugen på att ta sig tillbaka in i truppen, hästen har mycket kvalitéer.

Fredrik Jönsson gör listan över tänkbara VM-ekipage komplett tillsammans med Cold Play, ett ekipage som just vann en Grand Prix i Spanien.

– Han är en före detta OS-ryttare som vet vad det handlar om, har levt med den här pressen förut och han har en fantastiskt fin häst.

Nio ryttare – 14 hästar

– Det är helt fantastiskt, jag tycker verkligen att jag har många hästar och ryttare att jobba med, och fler kan komma till, säger förbundskapten Ankarcrona.

De nio ryttarna har drygt fyra månader på sig att visa varför de är värda en nominering den 13 augusti när Ankarcrona tar ut den slutgiltiga VM-truppen.

– Jag tycker det är fantastiskt att Sverige har en sådan bredd i eliten med tanke på att vi är ett  ”litet hästland” till skillnad från flera andra länder i Europa. Kul med nytt friskt blod in i topptruppen, särskilt roligt med våra unga tjejer som tar plats, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

VM i Tryon kommer att sändas i SVT.

Rolf-Göran Bengtsson: Oak Grove's Carlyle

Malin Baryard-Johnsson: Cue Channa, Indiana

Henrik von Eckermann: Mary Lou

Stephanie Holmén: Flip's Little Sparrow

Peder Fredricson: All In, Christian K, Hansson WL

Irma Karlsson: Ida van den Bisschop,  Chacconu

Douglas Lindelöw: Zacramento

Evelina Tovek: Castello, Dalila de la Pomme

Fredrik Jönsson:  Cold Play

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.