Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Siktar på medaljer efter säsongens lyft: ”Jinxa eller inte, svårt att veta”

Uppdaterad
Publicerad

Svensk voltige har gått starkt framåt under säsongen 2023 och förhoppningarna har växt inför sommarens dubbla mästerskap på hemmaplan.

– Framförallt i lag men också på ungdomssidan finns det chans till medalj, säger landslagsledare Jessica Neilands till SVT Sport.

Bästa senioren Ella Filippa Velander, 24, har tagit sin första internationella seger och satt personligt rekord, ungdomsvoltigörerna har både vunnit och tagit pallplats internationellt och Lag TEAM Svea var tredje bästa nation på ”lilla VM” i Aachen.

– Fantastiskt roligt. Sett till motståndet i Aachen så vågar jag säga att vi har chans på medalj, även om det är svårt att veta om man ska ”jinxa” eller inte. Även på ungdomssidan finns det chanser, så bra har de gjort det, säger Jessica Neilands.

VM för juniorer och Young Vaulters samt EM för seniorer avgörs i skånska Flyinge 25-30 juli.

– Nu handlar det om att göra de sista förberedelserna och det är hårdträning som gäller för att fysiskt och mentalt förbereda sig för detta, säger landslagsledare Jessica Neilands till SVT Sport.

Sveriges senaste mästerskapsmedaljer i voltige är lag-brons på VM i Jerez 2002 samt brons på junior-EM 2017 genom Johanna Lindberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.