Ludger Beerbaum anklagas för djurplågeri

Uppdaterad
Publicerad

Ludger Beerbaum, en av världens mest kända hoppryttare med 4 OS-guld i bagaget, har ertappats på film när han använder sig av en otillåten träningsmetod på sina hästar.

Det är den tyska tv-kanalen RTL som visar hemliga videoupptagningar från Beerbaums träningar. Där syns ryttaren och hans anställda när de barrerar hästar, en föbjuden träningsmetod som innebär att hästen tillfogas smärta på benen över hindren – allt för att få hästen att bli försiktigare och därmed inte riva bommarna. Metoden beskrivs av länsstyrelsen som ”djurskyddsvidriga träningsmetoder”.

Enligt RTL är det en närstående till Beerbaum som under de senaste två åren smygfilmat träningsmetoderna.

– För mig är det fruktansvärt att en så ansedd ryttare som blir så hyllad, bland annat av min dotter, plågar djur. Det får man inte.

Blev av med OS-guld

Det är inte första gången Ludger Beerbaum är ute på hal is. 2004 blev det tyska laget av med sina OS-guldmedaljer efter att hans häst Goldfever testats positivt för dopningsmedlet betametason. FEI, Internationella hästsportförbundet, enades om att medlet inte gett någon förhöjande effekt men Beerbaum diskvalificerades ändå.

Beerbaum har tidigare sagt:

– Det som inte hittas är tillåtet.

Svenska landslagsryttaren och OS-medaljören i lag Henrik von Eckermann arbetade under tio års tid hos Beerbaum, men slutade 2016.

Han skriver så här i ett sms till SVT Sport:

”Jag kan inte uttala mig om vad andra ryttare gör eller inte gör. Jag kan bara svara för hur jag hanterar och tränar mina hästar. Men jag tar verkligen avstånd från all form av otillåten träning. För mig är hästarnas välmående det allra viktigaste och vi jobbar 24 timmar om dygnet för att våra hästar ska må bra.”

Förbundet ska granska

Det tyska förbundet säger att de nu ska analysera materialet och sedan dra slutsatser om hur de ska gå vidare.

”Redan nu, oavsett vad som syns på filmen, vill vi tydliggöra att användningen av fyrkantiga stänger och material med taggar på är oacceptabelt och inte i enlighet med fair play”, skriver förbundet enligt Tidningen Ridsport.

Beerbaum nekar

Beerbaum själv nekar till anklagelserna.

– Inslaget på RTL är på flera punkter felaktigt och ärekränkande i många avseenden. Naturligtvis kommer vi att vidta juridiska åtgärder. Det är oacceptabelt att det förekommit hemlig filmning på min privata egendom, säger han till tidningen St. Georg och fortsätter:

– Hästens välfärd är högsta prioriterat hos mig och mitt team. Endast den häst som blir väl behandlad, får professionell omsorg och fodras, tränas och får rätt management kan nå sportsliga framgångar. Hästen är vårt kapital som vi tar hand om dag ut och dag in.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.