Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Svensk drömstart på hopp-EM – Jens Fredricson i topp

Uppdaterad
Publicerad

Jens Fredricson på hästen Markan Cosmopolit leder den individuella hopptävlingen på EM efter en snabb felfri runda i den inledande tidshoppningen.

Bra resultat av samtliga svenska ryttare idag ger även Sverige ledningen i lagtävlingen.

– Det känns bra, för jag ville vara med där framme. Jag har siktet att vara med upp på medaljerna på slutet, säger Fredricson till SVT Sport.

Men Fredrcson tar inte ut något i förskott.

– Om det här hade varit slalom så är detta första åket. Man ska inte ropa för mycket efter första mellantiden. Det kan hända mycket på vägen ner.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

På sjätte plats och med goda chanser till en medalj på söndagens final ligger världsettan Henrik von Eckermann på Iliana.

Regerande världsmästaren och olympiske mästaren von Eckermann rev ett hinder i början av dagens ritt men höll sedan hindren på plats och var riktigt snabb. Hans tid 69,38  var näst snabbat av samtiliga ryttare vilket gav honom sjätteplatsen trots sin rivning.

– Måste titta på video, för jag vet inte riktigt vad som hände, sa von Eckermann om sin rivning.

Veteranen Rolf-Göran Bengtsson på Zuccero ligger sjua efter en felfri ridning.

Experten: ”Fantastisk start”

Den inledande tidshoppningen ligger till grund både för det individuella resultatet och lagresultatet.

Fjärde ryttare i det svenska laget är Wilma Hellström. Hon blev, utan rivingar,  11:a efter dagens hoppning. Trots det behöver Sverige inte räkna hennes resultat då endast  de tre bästa räknas.

Placeringarna 1:a, 6:a och 7:a  ger Sverige ledningen före Schweiz.

– En fantastiskt start av Sverige. Jag är väldigt förväntansfull och ganska lugn inför fortsättningen, analyserar SVT:s expert  Lotta Björe.

von Eckermann är riktigt nöjd med laginsatsen och ser positivt på chanserna eftersom laget är så jämnbra.

– Ingen svag länk. Alla fyra är starka och det är våran styrka, konstaterar svensken.

Tidshoppning – onsdag

150-hoppning, Table C tidshoppning, (fel omvandlas till tid). Öppen för lag och individuella ryttare.

I den inledande tidshoppningen gäller det att vara både snabb och helst felfri då fel omvandlas till extra sekunder (4 sek per nedslag) som adderas till den totala tiden för ritten.

Ekipagens tid omvandlas sedan till felpoäng där ryttaren med snabbast tid får noll fel, medan övriga ryttare får fel i en stigande skala.

Både individuell tävling och lagtävling.

Laghoppning, första rundan – torsdag

150-hoppning, Table C tidshoppning, (fel omvandlas till tid). Öppen för lag och individuella ryttare.

De ryttare som bara startar individuellt rider först enligt omvänd startordning från resultatlistan från tidshoppningen.

Lagen delas in i två grupper där lag placerade 11-16 efter första dagen startar i första startgruppen. Lag placerade 1-10 startar i omvänd startordning i andra startgruppen. De tre bästa ryttarna i varje lag räknas.

Laghoppning, andra rundan – fredag

150-hoppning, Table C tidshoppning, (fel omvandlas till tid). Öppen för de 50 bästa ryttarna individuellt och de 10 bästa lagen.

De individuella ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda.

Lagen startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda. De tre bästa ryttarna per lag räknas. Laget med lägst antal fel efter de tre klasserna blir Europamästare.

Om flera lag slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna. Tre ryttare per lag räknas i omhoppningen.

Individuell final, runda A och B – söndag

160-hoppning över två olika rundor (A och B).

Den individuella finalens första runda (A) är öppen för de 25 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Den andra rundan (B) är öppen för de 12 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor (inte inkluderat en eventuell omhoppning i fredagens lagfinal) tar hem titeln som Europamästare. Om flera ekipage slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.