Jens och Peder Fredricson. Foto: Bildbyrån

Storebror Fredricson: ”Peder kanske får se upp”

Uppdaterad
Publicerad

Finns det plats för en hoppryttare Fredricson till på högsta internationella nivå?

Fem år äldre Jens tar upp kampen med brorsan Peder. I helgen är han tillbaka i världscupen, som SVT sänder, för första gången på åtta år.

– Peder kanske får se upp nu. Jag kanske slår honom en dag, säger Jens och skrattar.

TT: Har ridsporten en het rivalitet att se fram emot?

– Faktiskt inte. Vi rider mycket ihop, ”taktikar” i alla frågor, det har vi alltid gjort. Vi ser det mer som att det finns två chanser att vinna klassen om båda är med.

– Vi har mest glädje av varandras framgångar. Peder är lite av en stigfinnare och det är spännande att hänga med på hans resa, säger Jens Fredricson.

Han vet att han har en bra bit kvar för att placeras på samma hylla som Peder, världsetta och OS-guldmedaljör.

– Så långt kommen som han är har jag aldrig varit, men jag har aldrig satsat så fullt ut. Jag jobbar halvtid med kvalitets- och utvecklingsansvar på både Flyinge och Strömsholm och tycker det är både roligt och inspirerande.

Tagit sporten långt

– Peder har tagit ridsporten otroligt långt sportsligt. Ska du få tag i honom är han förmodligen på gymmet om han inte rider. Sporten har utvecklats, kräver mer och där har Sverige varit med.

De hjälper ständigt varandra, bröderna Fredricson.

– Vi tittar lite på utvecklingsfrågor. Nu har jag börjat med markarbete i en dressyrsadel. Då fixade han en likadan och börjar klura på det.

– Han plockade bort några kilon på sin hoppsadel och nu har jag också gjort det från min, säger Jens Fredricson.

Backa bandet åtta nio år och den Fredricson det snackades mest om i ridsportkretsar var Jens. Han red i OS i London och bidrog ett år senare till EM-bronset i Herning. Samma sommar red han ärevarv som GP-vinnare inför fullsatta läktare i Falsterbo.

Klev tillbaka

Två år senare pensionerades mästerskapshästen Lunatic, då 17. Jens Fredricson tog ett steg tillbaka, tränade unga svenska ryttare, ägnade mer tid åt jobbet på Strömsholm och familjen.

Nu är han tillbaka på elitnivå, men i en annan tid, med en helt annan konkurrens. Toppen och bredden i svensk hoppsport har aldrig varit bättre.

TT: Hur seriös är din satsning nu?

– Jag gör en satsning fullt ut med den halva tid jag har. Det finns inga begränsningar i den. Jag kommer inte att rida varje helg, men det behövs inte.

Tog chansen i Aachen

Jens Fredricson tog chansen när han fick den nyligen av förbundskaptenen Henrik Ankarcrona, red felfritt i två omgångar på Markan Cosmopolit i nationshoppningen i Aachen där Sverige kom tvåa.

TT: Hur långt kan det bära med de hästar du har?

– Jag har två väldigt bra hästar på högsta nivå. Två av de kanske bästa hästar jag haft i mitt liv.

TT: Vad hoppas du på i världscuppremiären i Oslo?

– Att åka dit och göra ett bra resultat. Det är en del toppryttare som kommer dit, men man ska inte bry sig så mycket om dem utan bara göra sin egen grej.

Världscupen i Oslo sänds i SVT1 och på SVT Play på söndag med start klockan 15.

KLIPP: Sverige vann Nations Cup i fälttävlan (10 oktober)

Världscupen i hoppning

13-17 oktober: Oslo (Jens Fredricson och Douglas Lindelöw har de två svenska platserna, Stephanie Holmén försöker kvala in)

27-31 oktober: Lyon

4-7 november: Verona

25-28 november: Madrid

10-12 december: La Coruña

16-20 december: London

26-30 december: Mechelen

12-16 januari: Basel

27-30 januari: Amsterdam

3-6 februari: Bordeaux

24-27 februari: Göteborg, Sverige (Europafinal)

6-10 april: Leipzig (världscupfinal)

De 18 främsta ryttarna från den västeuropeiska ligan kvalar in till världscupfinalen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.