Svante Rasmuson, i mitten, efter lagbronset 1980. Foto: TT

Svenske OS-medaljören om ändringen: Svårt att säga emot

Uppdaterad
Publicerad

Hästhoppningen försvinner från den moderna femkampen efter OS i Paris 2024.

Ett beslut som OS-medaljören Svante Rasmuson förstår.

– Visst sjutton blir det fasansfullt mycket enklare utan ridning, säger han till SVT Sport.

I dag kom beslutet att hästhoppningen plockas bort från den moderna femkampen inför OS i Los Angeles 2028. Rasmuson, som kallats ”mister modern femkamp”, tog ett lagbrons i sporten vid OS 1980 och ett individuellt silver på OS 1984.

Han är i dag sportchef på det svenska förbundet för modern femkamp och var med på den internationella konferensen då beslutet fattades.

– Ett akut beslut är taget och handlar om att man ska fasa ut ridningen inför Los Angeles 2028. Vad det ska ersättas med kommer man nu att ägna ett helt år åt att bestämma inför nästa kongress. Tävlingarna kommer att fortgå ända fram till Paris och det är upp till respektive land att fortsätta med ridning om de vill det, men OS-grenen kommer att bli något annat vad det lider, säger Rasmuson till SVT Sport.

”Får inte krocka”

Finns det i dag något alternativ som kan ersätta hoppningen?

– Nej. Man har resonerat med den internationella olympiska kommittén (IOK) och kommit fram till att det inte ska krocka med en enskild OS-gren som redan är upptagen.

Vad tycker du om att hoppningen plockas bort?

– Det det är bara att konstatera att det är en analys som gjorts av det internationella förbundet och det visar att ridningen gör femkampen besvärlig.

”Svår att säga emot”

Är analysen rimlig, anser du?

– Den är väldigt svår att säga emot. Det är väldigt krångligt och visst sjutton skulle det bli fasansfullt mycket enklare utan ridning, konstaterar Rasmuson.

Hur påverkar det här den moderna femkampen?

– Det vet jag inte, det kan ju sluta med att det blir en fyrkamp. Vi har en svensk Europamästare och en svensk VM-tvåa här för två år sedan och de tävlar ju i fyra grenar, det vill säga utan ridningen. Det blir ju jättestora och spännande tävlingar. Vem vet, det kan ju bli så att vi kör på det. Eller så blir det så att vi hittar den där ultimata femte grenen.

MER RIDSPORT: Peder Fredricson ny världsetta (7 oktober 2021)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Peder Fredricson ny världsetta Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer