Foto: Maria Wallberg

Historisk svensk trippel i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

Det blev svensk trippel i den internationella GP-hoppningen, Gothenburg Trophy i Scandinavium. Rolf-Göran Bengtsson vann före Irma Karlsson och Stephanie Holmén, succé på hemmaplan. – Det finns inget bättre, helt fantastiskt, säger Bengtsson till SVT Sport.

Rolf-Göran Bengtsson gick ut sist i omhoppningen. Han red felfritt på Carlyle och var hela 2,20 sekunder snabbare än Irma Karlsson. Rolf-Göran Bengtsson tog därmed sin tredje seger i Göteborg Trophy. Ett rejält styrkebesked av 56-årige Bengtsson, då detta är hans största seger sedan Casall pensionerades.

– Det var fantastikt jag hade ett fint läge att gå ut sist. Jag tänkte vi får lov att gå på det, bara köra på, berättar Rolf- Göran Bengtsson för SVT Sport.

1996 vann han den prestigefyllfa klassen för första gången med Paradiso och 2005 segrade han med Grandina. Det var stor kväll för den forne världsettan och EM-guldmedaljören från 2011 som idag också valdes in i tävlingens Hall of Fame.

– Rolf-Göran Bengtsson är tillbaka med besked. Han har en konkurrenskraftig häst och kan rida om en EM-plats, med hans erfarenhet ser nog förbundskaptenen honom som en i truppen. Hans kunskap och rutin är ovärdeliga, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Som efter den historiska helsvenska pallen hyllar bredden på svensk hoppning just nu.

– Det här resultatet talar för sig självt, och så har det varit i tävling efter tävling nu. Svensk ridsport har aldrig varit bättre. Bredden i toppen är enorm, säger Björe.

Svensk dominans i omhoppningen

Sju ryttare var felfria i grundomgången i det 30 ekipage starka startfältet, fyra av dem var svenska: Irma Karlsson, Stephanie Holmén, Erica Swartz och Rolf-Göran Bengtsson.

Irma Karlsson som igår hade en tung dag i världscupen tog idag revansch med besked. 26-åringen idag tillsammans med Chaccounu var felfri även i omhoppningen och tog en tidig ledning.

Stephanie Holmén var nästa ryttare och blev också felfri på Flip's Little Sparrow, men ekipaget var 13 hundradelar av en sekund långsammare än Karlssons.

Erica Swartz rev ett hinder i omhoppningen och slutade på en sjunde plats.

Gothenburg Trophy är den mest prestigefyllda hoppningen utanför världscupfinalen under tävlingsveckan i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.