Helena Lundbäck tog en svensk skrällseger i Falsterbo Derby. Foto: Bildbyrån

Svensk seger i Falsterbo Derby

Uppdaterad
Publicerad

Hon hade inga större förväntningar inför Falsterbo Derby.

Trots det segrade Helena Lundbäck tillsammans med hästen Antina.

– Det är tamejfan så jävla roligt! Det är jävligt skönt, säger segraren till SVT.

Under lördagseftermiddagen avgjordes Falsterbo Derby. Endast tre ekipage tog sig igenom den 1 200 meter långa 1,55-banan felfritt, och ett av ekipagen stavades Helena Lundbäck med hästen Antina.

I omhoppningen, mot danske Andreas Schou och tyska Janne Friederike Meyer Zimmermann, var sedan 45-åriga Lundbäck den enda felfria ryttaren.

– En riktig uppvisning i världsklass, säger SVT:s expert Lotta Björe.

Lundbäck var dock inte särskilt hoppfull inför dagen.

– Jag är lite nervös för hur det ska gå. Det är en skräckblandad förtjusning. Det är jättekul att vara tillbaka, men hästen är ganska grön, sa hon till SVT.

”Över förväntan”

Hästen – Antina V'T Merelsnest Z – såg allt annat än grön ut och stod för en fin hoppning som alltså räckte hela vägen till seger.

– Det är så najs! Det är kalas. Det är över alla förväntningar, jag var inställd på att få säga tack och gå ut. När jag gick banan var jag riktigt nervös, säger Lundbäck och hyllar hästen:

– Jag är stolt över henne att hon klarar av att vara fortsatt försiktig, även när det är så mycket atmosfär.

Detta är första gången sedan 2008 som en kvinnlig ryttare vinner hoppklassen Derby under Falsterbo Horse Show.

Fyra i debuten

Näst bäste svensk blev Joel Torstensson, som gjorde sin Derbydebut. 19-åringen och hästen Felix slutade fyra, med en bom.

– Det känns väldigt bra. Han hoppade väldigt, väldigt fint i dag. Det är kul att man får riktigt bra konkurrenter och att man får börja visa vad man går för, säger han.

I morgon sänder SVT Falsterbo Grand Prix, med start klockan 15 på SVT1 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.