• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT Nyhetsbyrån

Blandade rundor under första dagen av EM

Uppdaterad
Publicerad

Målet i är att vara bland de 30 främsta som får rida Grand Prix Special. När EM i dressyr inleddes med lagtävling i dag imponerade debutanten Emilie Nyreröd – sämre gick det för Minna Telde och nu hänger mycket på morgondagens rundor.

– Jag är jätteglad att jag lyckades få till ett så gott som felfritt program, säger 27-åringen enligt TT.           

Nyreröd och hennes 16-åriga valack Miata belönades med 71,814 procent.

EM Aachen

– Med tanke på att jag var lite försiktig är det bra med nästan 72 procent.  

Landslagsledarna Bo Jenå och Kyra Kyrklund var imponerade efter Nyreröds mästerskapsdebut.

– Det var jättebra. Man vill ha en bra start för laget, säger Kyrklund.

– Det här var ett snäpp bättre än det brukar vara hos dem som är nya i laget, säger Jenå.

Insekt förstörde Teldes kväll

Det gick däremot inte lika bra för andra svenskan ute på banan. Minna Telde på hästen Santana hade ingen lyckad ritt och fick till slut ihop 68,714 procentpoäng. Men det såg bra ut till en början och en ritt på väg mot någonting runt 74 procent slutade i skrala 68,714 och en besvikelse gränsande till tårfylld hos Minna Telde, vars förmåga att råka ut för märkligheter när det kommer till stora mästerskap börjar bli imponerande.

En bit in i Teldes framträdande i dressyrens lagtävling i EM i Aachen slog Santana med huvudet och Telde försökte vifta bort något som irriterade den enögde hingsten.

– Det kom en jättestor insekt och störde och han ruskade på huvudet. Man ska inte göra som jag gjorde, men jag tänkte att jag måste få bort insekten, annars kunde det hända något värre. Om det i sin tur ledde till att han fick tungan fel vet jag inte, säger Telde till TT.

Santana kastade med huvudet en gång till.

– Jag vet verkligen inte vad som hände. Han kändes så fin och allt jag gick bra och så hände det här. Fy, så tråkigt, säger Telde enligt.

I morgon är det dags för Patrik Kittel/Deja och Tinne Vilhelmson Silfvén/Don Auriello – därefterdelas de första EM-medaljerna ut. Det krävs nu bara insatser från bägge för att det ska finns möjlighet till en OS-biljett för laget.

EM-tävlingarna sänds i SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EM Aachen

Mer i ämnet