Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Svenska ridsportsförbundets generalskereterare, Johan Fryberg, i klippet. Foto: SVT

Svenska Ridsportförbundet polisanmäler elitryttaren

Uppdaterad
Publicerad

En elitryttare anklagas för att misshandla sina hästar, enligt Aftonbladet.

Nu polisanmäler Svenska Ridsportförbundet elitryttaren.

– Jag är bestört över detta och vi går nu till botten med den här händelsen, säger Svenska Ridsportförbundets generalsekreterare Johan Fyrberg till SVT Sport.

Det var i måndags som anonyma vittnesmål om hur en elitryttare misshandlat sina hästar publicerades i Aftonbladet. Under gårdagen kom beskedet att elitryttaren pausas från all landslagsverksamhet.

Nu meddelar förbundet att de även kommer polisanmäla elitryttaren – detta efter att ha ”varit i kontakt med flera personer som vittnar om ett agerande som kan tyda på brott“.

– Vid misstanke om brott är det viktigt att polisen får utreda. I de samtalen jag har fört kan jag inte utesluta det. Det är berättelser som vittnar om hantering av hästar som absolut inte ska förekomma, säger Johan Fyrberg, generalsekreterare för Svenska Ridsportförbundet till SVT Sport.

Kan du gå in på vad de här personerna ni har pratat med har vittnat om?

– De berättar om hantering av hästar som inte följer vår ”code of conduct” och som inte följer lagstiftningen vad jag kan bedöma när det gäller på det sätter som vi ska hantera hästar. Det ligger i linje med de bilder vi har fått ta del av, bland annat i Aftonbladets publicering.

Johan Fyrberg bekräftar även att förbundet har varit i kontakt med ryttaren men vill inte gå in på hur denne ställer sig till anklagelserna.

Förbundet meddelar även i pressmeddelandet att man inte kommer sanktionera internationellt tävlande för elitryttaren, vilket innebär att han tills vidare inte kan tävla internationellt.

SVT Sport söker elitryttaren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.