Foto: Bildbyrån

Svenska styrkebeskedet inför VM – vann Nations Cup

Publicerad

Inget kunde rubba Sverige i Nations cup-totalen. Inte ens en sistaplats i den avslutande omgången i Hickstead. Sverige tar hem totalsegern igen.
– Det är ett styrkebesked, säger förbundskaptenen Bo Jenå till SVT Sport.

Det svenska dressyrlaget slutade sist i Hickstead i England. Men inget kunde rubba den svenska totalsegern. Nu är det klart att Sverige, precis som förra året, tar hem den totala Nations Cup-segern i år.

– Det känns fantastiskt bra, det är jättebra för svensk dressyr. Det är ett bevis på att vi har en bra bred. Vi har inte haft samma lag på någon deltävling. Det är ett styrkebesked att kunna ställa upp med olika lag, säger Bo Jenå.

– Det är inget annat land som kunnat matcha det.

Vad tror du de andra länderna tänker om Sverige inför VM nu?

– Ja, de tar oss på allvar. De vet att vi har många bra hästar och bra ryttare. Att vinna Nations cup två år i rad ger respekt, säger Bo Jenå.

Testade ett helt nytt lag

Under säsongen har förbundskaptenen Bo Jenå varierat laget mycket. I Hickstead var det fyra helt nya Nations Cup-ryttare som var uttagna att representera Sverige. Laget utgjordes av Per Sandgaard på Charmeur, Charlotte Haid Bondegaard på Roberto des Frettes, Natalie Oldfors på Micky M och Sofia Möller på Royalist.

– Det var lite för att vi visste redan efter Aachen att vi vunnit. Vi valde att ge ryttare som är på väg upp chansen att möta lite hårdare motstånd inför framtiden.

På söndagen var Charlotte Haid Bondergaard med Roberto des Frettes bästa svenska ekipage med lite över 70 procent. På fredagen levererade ekipaget på en stabil ritt i Grand Prix där de var fyra.

– Det är bra. Hon har en uppåtgående kurva, det är lovande, säger Bo Jenå.

”Helt fantastiskt”

Haid Bondergaard är själv nöjd över helgen.

– Det är såklart att man har ett tryck att man måste göra en bra runda men det var en fin ritt. Han kändes lite trött men gjorde en jättebra prestation. Fast han inte gav ”wow-känsla” presterade han över 70 procent, säger hon.

– Att vi vann hela ligan är helt fantastiskt. Signalerna är att Sverige är väldigt starka. Vi har gjort en stor satsning och under de här åren har kurvorna pekar bara uppåt. Hade vi varit börsen hade vi gett en bra utdelning.

På måndag presenteras den svenska VM-truppen i fälttävlan, dressyr, hoppning, distansritt och para-dressyr. SVT sänder uttagningen från 13.00 i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer