Svenskt EM-brons i paradressyr

Uppdaterad
Publicerad

Louise Etzner Jakobsson tog brons i paradressyr när ridsport-EM inleddes i Göteborg.
Visbyryttaren, som också fick två bronsmedaljer i Paralympics förra året, blev trea i klassen grad 4.

– Min häst var inte den lättaste att rida idag, men jag har precis tittat på ritten och han ser väldigt mjuk och harmonisk ut iallafall, så det är jag jätteglad för, säger Etzner Jakobsson till SVT Sport.

Direkt efter programmet hade svenskan (som ni kunde möta i ett reportage i Sportspegeln i går), på hästen Zernard, det bästa resultatet, 70,268 procent, av dem som då ridit.

Men känslan var att något ekipage nog skulle gå förbi, och så blev det.

Precis som i Rio blev det tillslut en bronsmedalj.

– Det är jättekul, jag kanske blir kallad den ständiga trean nu då. Nej, det får vi ändra på, säger Louise med ett stort leende på läpparna.

Den svenska medaljören var trots allt inte nöjd med poängen hon fick av domarna på Heden.

– Den är långt från mitt mål. Jag har presterat lite högre på alla tävlingar hittills i år. Jag tycker att de är lite snåla, säger Etzner Jakobsson till TT om EM-domarna vid banan på Heden i centrala Göteborg.

Alla fyra svenskor vidare till küren

Felicia Grimmenhag och hästen Tarot kom på sjunde plats, med 66,411 procent, i grad 3.

– Han kändes jättefin på slutet och jag är jättenöjd med hans prestation överhuvudtaget. Resan vi gjort tillsammans är ju fantastisk så jag kan inte begära mer av honom, säger Grimmenhag till SVT Sport.

Vad tar du med inför fortsättningen (lagtävling och kür)?

– Att lita mer på honom (Tarot) tror jag, och inte vara så nervös. Det var nog mina nerver där, så i morgon ska jag vara mer avslappnad.

Placeringarna innebär att både Etzner Jakobsson och Grimmenhag får rida den avslutande küren på onsdag.

– Då har jag ett program som jag tycker jättemycket om, en musik som jag tycker jättemycket om och en underbar häst. Vi ska fixa det ännu bättre än idag, säger Etzner Jakobsson till SVT Sport.

Också Anita Johansson på Dear Friend är vidare till küren efter femteplatsen (70,214 procent) i grad 1. Det är även Lena Malmström på Hotdream Que, 66,500 procent.

Så sänder SVT från ridsport-EM.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer