Sverige tia efter första dressyrdagen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ligger på en tiondeplats i lagtävlingen efter den inledande dressyren under EM i fälttävlan. Storbritannien leder lagtävlingen klart före Frankrike och Tyskland.

67 ryttare från totalt 17 nationer deltar i årets EM i Avenches, Schweiz. Under torsdagen red 34 av deltagarna sin dressyr, däribland tre av de svenska ryttarna.

Malin Josefsson och hennes 13-åriga valack Golden Midnight ingick i det lag som tog EM-brons i Luhmühlen för två år sedan. 33-åringen startade först av de svenska ryttarna och fick 65,87 procent för sitt dressyrprogram, vilket gav 34,1 straffpoäng och en 26:e plats individuellt.

– Klart att man alltid kan önska sig lite mer, men i det stora hela så är jag väldigt nöjd. Han höll sig lugn och fullföljde hela programmet bra, säger Malin Josefsson till SVT Sport.

Christoffer Forsberg med 13-åriga valacken Hippo’s Sapporo gick ut som tvåa i det svenska laget och hade 68,41 procent – 31,6 straff och en 18:e plats individuellt.

– Det känns bra att vara igång, det är ett bra resultat. Jag är lite missnöjd med prestationen, det fanns lite mer att ta där inne. Men det är bättre än tävlingarna innan detta, så vi får vara nöjda med det, säger Christoffer Forsberg till SVT Sport.

Storbritannien leder lagtävlingen

Halvvägs genom dressyrmomentet har Storbritannien skaffat sig en klar ledning med två ryttare i toppen individuellt. Brittiska Nicola Wilson toppar den individuella rankingen och Storbritannien leder lagtävlingen på 44,2 straffpoäng. Frankrike ligger tvåa med 56 straff och regerande Europamästarna Tyskland ligger trea med 57,1 straff. Sverige ligger på en tionde plats med 65,70 straffpoäng.

Christoffer Forsberg ser fram emot fortsättningen av tävlingen och i morgon stöttar han lagkamraterna i dressyren och fortsätter förberedelserna inför terrängritten på lördag.

– Det ska bli superkul. Vi kom ju hit för att försöka ta en medalj med laget och vi kommer köra för det. Vi har ett fantastiskt lag och en jättebra känsla i gruppen.

Stark debut – Sjöborg bästa svensk

Sofia Sjöborg tävlar enbart individuellt på EM och gör sitt första seniormästerskap tillsammans med blott tioåriga stoet Bryjamolga van het Marienshof Z.

Sjöborg stod för en imponerande mästerskapsstart och ligger på en tolfte plats efter den inledande dagen. Hennes dressyr belönades med 69,68 procent av domarna, vilket ger 30,3 straff efter dressyrmomentet.

– Det kändes jättefint! Hon lyssnade jättebra och hon är ju fortfarande bara 10 år, så det är spännande, säger Sofia Sjöborg till SVT Sport.

Sjöborg berömmer sin häst efter dagens insats och utvecklar sitt resonemang kring hennes styrkor.

– Hon är en ganska stark kvinna med mycket tankar om allt. Men jag älskar ston, för när man får dom på sin sida så gör de allt för dig. Hon är en fajter!

I morgon fortsätter dressyrmomentet med de resterande 33 ryttarna.

För Sverige rider då Malin Petersen med Charly Brown 311 och sist ut i det svenska laget startar Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo.

SVT direktsänder från EM i fälttävlan from lördagens terräng

Aktuell ställning efter dag 1 Lag Individuellt

Följ EM i Fälttävlan i SVT

Lördag 10.45-16.45 SVT Play

Söndag 10.45-16.00 SVT Play

Kommentator AnnaMaria Fredholm och expert Lars Christensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.