Sara Algotsson Ostholt och Sverige får EM-silver i fälttävlan Foto: Bildbyrån

Sverige får EM-silver i fälttävlan

Uppdaterad
Publicerad

Nu står det klart att även B-provet som togs på den tyske hästen Samourai du Thot vid EM i fälttävlan är positivt. Tyskland diskvalificeras från EM och Sverige får silvermedaljen.

– Det finns många anledningar till att man inte jublar över det här silvret, säger Sara Algotsson Ostholt till SVT Sport.

Ryttaren Julia Krajewski skriver på sociala medier att hästen fick i sig den antiinflammatoriska substansen Firocoxib någon gång under europamästerskapet, men att hon inte vet hur.

Just ovissheten kring händelseförloppet ser Algotsson Ostholt som väldigt problematisk.

– Om det gått till som hon säger så får det stora konsekvenser. Det är bara den innersta kretsen i varje nation som har tillgång till stallarna. Har någon annan gett det till hästen så går vi en framtid till mötes där det blir väldigt svårt att lita på någon.

Osäker framtid för Krajewski

Sara Algotsson Ostholt är bosatt i Tyskland sedan många år och där har situationen fått stor uppmärksamhet.

Krajewski är anställd tränare i det tyska förbundet och i och med det har hon anställningskontrakt där sådana här frågor regleras.

– Det är inte bara en tysk lagmedalj som ryker, det är hela hennes anställning och arbetskarriär som står på spel. Jag hoppas hon kan bevisa att det hon sagt stämmer.

Du själv och Sverige får ytterligare en silvermedalj…?

– Som sagt, vår prestation var fantastisk redan innan. Inget känns bra med det här, säger Sara Algotsson-Ostholt till SVT Sport.

Bronset går nu till Italien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.