Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Sverige missar finalen – åker ur högsta divisionen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige hade en liten chans att ta sig vidare till Nations Cup-finalen.

Men efter allt annat än felfri hoppning i Hickstead står det nu klart att de missar finalen i Barcelona – och tvingas kvala för att ta sig tillbaka till den högsta divisionen.

– Det är tråkigt att vi inte har kunnat prestera bättre, säger den svenska förbundskaptenen Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

I fjol slutade de fyra i finalen, men i år har ryttarna i det svenska hopplandslaget inte alls fått det att stämma i Nations Cup. Inför fredagens deltävling i engelska Hickstead hade de blivit en femteplats som bäst, vilket innebar att de var piskade att leverera ett bra resultat för att ha en chans att ta sig vidare till finalen i Barcelona.

Det fixade de inte.

Stephanie Holmén, Wilma Hellström, Angelie von Essen och Jonna Ekberg försvarade de svenska färgerna denna fredag och ingen av dem lyckades få till en felfri runda även om Hellström och hennes Cicci var nära i den första omgången.

Slutade sist

Sammanlagt blev det 36 fel för det svenska laget på två omgångar och med det var de ljusår ifrån en seger. I stället var det Tyskland, Brasilien och Frankrike, alla med åtta fel, som gjorde upp i en omhoppning om de tre första placeringarna. Väl där drog Frankrike det längsta strået.

Sverige slutade sist av de deltagande lagen i Hickstead och för den sjundeplatsen fick de bara 50 poäng, något som innebär att de kommer att missa finalen.

De ligger visserligen på en sjundeplats när en deltävling återstår, men i den får inte Sverige delta då de redan gjort fyra deltävlingar i Nations Cup. Därmed är det upplagt för Irland som ligger på en åttondeplatsen i tabellen, fem poäng bakom Sverige, inför den sista deltävlingen som dessutom avgörs i Dublin.

– Allting tyder på att vi åker ur, det är en deltävling kvar som vi inte deltar i. Det måste hända tråkigheter för att vi ska få vara med i finalen och det önskar vi inte någon, säger Henrik Ankarcrona.

I stället kommer de nu att tvingas kvala för att ta sig tillbaka till den högsta divisionen.

– Det är tråkigt att vi inte har kunnat prestera bättre, det måste vi göra, men vi har lärt oss mycket den här säsongen och många ryttare och hästar har fått chansen att skaffa sig erfarenhet för att på sikta kunna prestera här, säger Ankarcrona.

Ställning efter åttonde deltävlingen – Sveriges sista. Foto: SVT
Poängfördelning, Nations Cup-deltävling. Foto: FEI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.