Foto: Bildbyrån

Sverige till final i Nations cup – efter sekunddrama

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är vidare till final i Nations Cup – men det var på håret. När samtliga ryttare hoppat kvalet hade fyra nationer samma antal fel – och de blågula tog sig vidare tack vare snabbare tid.

– Målsättningen var att ta oss vidare och det har vi gjort. Vi är väldigt glada för det, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till Hippson.

Sommarens EM-guldmedaljör Peder Fredricson var sist ut av de svenska ryttarna.

Henrik von Eckermann och Mary Lou inledde felfritt för Sverige, men efter Douglas Lindelöws fyra fel och Rolf-Göran Bengtssons 12, skulle Fredricsons runda bli avgörande för finalplatsen.

Men den så ofta felfria Europamästaren, i Barcelona tillsammans med Christian K, fick ett nedslag på det första hindret i tvåkombinationen.

När Bengtssons resultat räknats bort, hamnade Sverige tillsammans med Belgien, Schweiz och Irland på åtta fel. Tiden blev till sist avgörande – och Sverige var snabbare än EM-guldlaget Irland, som nu missar finalen.

I lördagens final får Sverige sällskap av Frankrike, Kanada, Nederländerna, USA, Tyskland, Schweiz och Belgien.

– Hästarna har hoppat fint så det känns bra och nu laddar vi om inför lördagen, säger Ankarcrona till förbundets hemsida.

Sveriges lag

Peder Fredricson, Christian K,

Douglas Lindelöw, Zacramento 

Henrik von Eckermann, Mary Lou 194

Rolf-Göran Bengtsson, Spring Dark

Evelina Tovek, Castello 194

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.