Jens Fredricson och Markan Cosmopolit. Arkivbild. Foto: Bildbyrån

Sverige tvåa i Nations Cup i Aachen

Uppdaterad
Publicerad

De svenska framgångarna i hoppning fortsätter. Ikväll var Sverige tvåa i nationshoppningen i tyska Aachen.

– Det är näst intill utomjordiskt vad de här ryttarna har presterat här idag det är svårt att sätta ord på. Otroligt starka insatser på en nivå som de här hästarna nästan aldrig varit på, säger förbundskapten Henrik Ankarcrona till SVT Sport.

2019 stod Sverige som Nations Cup-segrare i Aachen. När nationshoppningen ikväll var tillbaka på den anrika ridsportsanläggningens mäktiga gräsarena visade den svenska kvartetten direkt att de ville vara med och slåss om en topp-placering.

Sverige med Petronella Andersson, Jens Fredricson, Annika Axelsson och Angelie von Essen låg på en delad andraplats efter den första omgången med fyra fel totalt, samma resultat som Tyskland och Belgien. USA i ledning halvvägs genom tävlingen på noll fel.

Åtta nationer deltog i nationshoppningen som rids över två omgångar, identisk bana i båda rundorna med 15 språng och 1,60-hinder.

Spännande avslut

Andra omgången skulle visa sig väldigt utslagsgivande, bland alla lagens första ryttare var det bara Tysklands Daniel Deusser som var felfri.

Trots nerver och rivningar så lyckades USA hålla undan och försvara sin tätposition. När Laura Kraut och hennes Balotine avslutade felfritt var segern säkrad med ett totalresultat på enbart fyra fel.

Bakom stod Sverige för en imponerande insats och satte verkligen press på USA in i det sista, bland annat genom dubbelnollor av Jens Fredricson och Markan Cosmopolit och Angelie von Essen och hennes Al Capone des Carmilles.

– Han var makalöst bra. Det var som att vi galopperade med studsbollar under fötterna. Han hoppade med sådan fjäder, självförtroende och styrka. Jag tror aldrig jag känt något liknande, säger Jens Fredricson om sin 10-åriga valack efter en felfri afton.

– Det är en dröm att rida dubbelnolla i Aachen och nu kan man checka av det, tillägger Fredricson.

Angelie von Essen var också lyrisk över sin hästs insats på den utmanande banan i Aachen.

– Det är en otrolig häftig känsla. Min häst är så försiktig och gör mitt jobb enkelt, säger von Essen till SVT Sport.

Petronella Andersson/Castres Van De Begijnakker Z och Annika Axelsson/Cleo Z stod också för fina avslutande rundor med ett nedslag vardera. Sverige tog därmed andraplatsen med åtta fel totalt. En imponerande laginsats speciellt med tanke på att dagens femstjärniga tävling är det största, svåraste de svenska hästarna gjort.

– Vi var verkigen underdogs på pappret, men det är fortfarande så att vi tror på oss själva. Ryttarna visste vad de stod inför och vi har peppat varandra under veckan, berättar förbundskapten Henrik Ankarcrona.

Frankrike tog tredjeplatsen med 12 fel.

Svensk framgångsvåg

Kvällens framgång kommer efter en sommar där svenska ryttare radat upp framgångar, inte minst OS-guldet i laghoppningen i Tokyo, OS-silver individuellt för Peder Fredricson som även tog EM-brons nyligen. Dessutom framskjutna topp-placeringar i GCT för flera svenska landslagsryttare. Framgångar som inspirerar.

– Jag tror det är det som visar sig här, att vi har ett enormt självförtroende. Framgång föder framgång, säger Ankarcrona och fortsätter:

– Vi har ett gäng ryttare som inte vill något annat än att slå sig upp vilket är svårt med tanke på hur bra ryttare vi har men nu får nog de andra svettas lite grann.

Hör och se mer från tävlingen

Resultat Nations Cup, Aachen Tyskland

1) USA – 4 fel (Jessica Springsteen 0+8 fel, Lucy Deslauriers, 0+4 fel, Brian Moggre, 0+0 fel, Laura Kraut, 4+0 fel)

2) Sverige – 8 fel (Petronella Andersson, 8+4 fel, Jens Fredricson, 0+0 fel, Annika Axelsson, 4+4 fel, Angelie von Essen, 0+0 fel)

3) Frankrike – 12 fel (Kevin Staut, 4+4 fel, Marc Dilasser, 0+0 fel, Nicolas Delmotte, 4+0 fel)

Fullständigt resultat:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.