Både Peder Fredricson och Henrik von Eckermann finns numera på topp 10 på världsrankingen. Foto: Bildbyrån

Två svenskar på hoppningens topp 10-lista

Uppdaterad
Publicerad

Peder Fredricson tappar en placering, Henrik von Eckermann klättrar två. Svensk ridsport har åter två hoppryttare bland de tio främsta på världsrankningen.

Belgaren Pieter Devos petar ned Fredricson till sjätte plats på årets sista rankning. Fredricson var ett tag under året tvåa, men han har på senare tid saknat den riktiga fullträffen i de mest poänggivande klasserna.

Devos vann världscupkvalet i Stuttgart och med helgens tredjeplats i världscupen i Madrid klev han förbi Fredricson. Schweizaren Steve Guerdat håller positionen som världsetta och bakom sig har han landsmannen Martin Fuchs, EM-guldmedaljör i Rotterdam i augusti.

Garanterad plats i världscupen

Henrik von Eckermanns lyft från tolfte till tionde plats var såväl välkommet som viktigt. Det innebär att han kan välja vilka världscuptävlingar han gör i början av nästa år – utan att det sker på någon annan svensk ryttares bekostnad.

– Det är klart det är skönt och betyder mycket. Nu kan jag göra min egen plan helt fristående.  Det hjälper otroligt mycket, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Von Eckermann avslutar höstens världscuptävlingar med att rida både i London och Mechelen och har sen deltävlingen i Basel inplanerad i början av januari.  Finalen avgörs i April i Las Vegas.
 

Försvara Europeisk seger

Landslagsryttaren tävlar i Paris i helgen, i det Europalag som möter Amerika i Riders Masters Cup. Det europeiska laget leds av den svenske förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

– Jag har aldrig varit med i den tävlingen så det ska bli kul att vara med. Europa-laget har aldrig förlorat så trycket är på, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Svenska världstian tar med sig nioåriga stoet Fancy Me till Paris.

– Det är en tidshoppning först och sen en Table C så du behöver en snabb häst då båda går på tid och Fancy Me är grundsnabb så det känns som ett bra val.

Helgen efter Riders Masters Cup rider von Eckermann och Fredricson prestigefyllda Top 10 i Genève. Tävlingen där världens tio främst rankade ryttare ställs mot varandra.

– Det är ju en väldig prestige och alla år jag hållit på med sporten är det något jag tittat på. Att det är de tio som varit bäst över hela året som möts är det som gör det så speciellt, säger von Eckermann till SVT Sport .

Fakta: Hoppningens världsrankning

Visa

1) Steve Guerdat, Schweiz, 3 392 poäng

2) Martin Fuchs, Schweiz, 3 313

3) Daniel Deusser, Tyskland, 3 057

4) Ben Maher, Storbritannien, 3 013

5) Pieter Devos, Belgien, 2 950

6) Peder Fredricson, Sverige, 2 946

7) Elizabeth ”Beezie” Madden, USA, 2 829

8) Darragh Kenny, Irland, 2 665

9) Christian Ahlmann, Tyskland 2 530

10) Henrik von Eckermann, Sverige, 2 516


Övr sv på topp 100:

56) Malin Baryard Johnsson, 1 718.
 

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer